Hlavní obsah

Češi si v Kazachstánu hráli na Borata v plavkách, zadržela je policie

Šestice českých mužů se v pátek za mrazivého počasí v centru hlavního kazašského města Astany převlékla do vykrojených miniplavek nechvalně proslulého filmového hrdiny Borata. Pokus o recesi však skončil nezdarem, Čechy totiž zadržela kazašská policie, která je obvinila z výtržnictví. Podle nejnovějších informací vyvázli s peněžitým trestem.

Foto: Profimedia.cz

Skupinka českých recesistů v centru Astany

Článek

Skupina šesti českých občanů se v centru hlavního kazašského města převlékla do křiklavě zelených miniplavek, nasadila si černé paruky a následně plánovala vyfotit se s nápisem „I love Astana“ (Miluji Astanu). Zakročila proti nim ale policie, která je zadržela a obvinila z výtržnictví.

„V pátek byli na parkovišti nedaleko (pavilónu) EXPO zadrženi občané České republiky, kteří se fotili v nevhodném stavu. Byli obviněni z přestupku podle paragrafu 434 trestního práva za ‚drobné výtržnictví‘ a jejich případ byl předán k soudu,“ řekla kazašskému serveru NewTimes.kz mluvčí tiskové služby astanské policie Sofie Kylyšbeková.

Soud muže následně propustil, skupinka Čechů ale musela zaplatit peněžitou pokutu ve výši 22 500 kazašských tenge (asi 1500 korun).

Film v Kazachstánu vyvolává velké emoce 

Incident vyvolal velký rozruch zejména na sociálních sítích. Lidé pokus o recesi vnímali spíše jako urážku kazašského národa a tvrdili, že skupinka šprýmařů měla dostat daleko vyšší peněžitý trest. „Měli dostat každý pokutu ve výši 22 miliónů tenge (zhruba 1,5 miliónu korun),“ napsal podle serveru NewTimes.kz jeden z diskutujících.

Foto: Profimedia.cz

Sacha Baron Cohen v podání Borata.

Plavky, které měli Češi na sobě, proslavil britský komik Sacha Baron Cohen v americkém komediálním filmu Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu.

Hlavním aktérem parodického filmu z roku 2006 je fiktivní postava zaostalého a sprostého kazašského televizního reportéra Borata Sagdijeva, který je vyslán do USA, aby tam natočil dokument. Kazašské úřady proti filmu ihned po jeho uvedení ostře protestovaly a jeho promítání v zemi zakázaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám