Hlavní obsah

Táhnout za sebou silnici nebo vyměnit Měsíc? Pro šikovného Švéda žádný problém

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od dětství měl Erik Johansson bujnou fantazii. Když ovšem dostal dnes vystudovaný počítačový inženýr první digitální fotoaparát, nechtěl jen fotit obyčejné snímky. Začal tvořit optické klamy. Snímky plné fantaskních obrazů a optických klamů si hrají s divákovou představivostí.

Táhnout za sebou silnici nebo vyměnit na obloze měsíc? Pro fotografa Erika Johanssona žádný problém.Video: Novinky

 
Článek

„Vytvářím fotografické manipulace spojováním různých fotografií a vytvářím něco, co ve skutečnosti neexistuje. Místo toho, abych zachycoval moment, tak je to o zachycení myšlenky,“ vysvětluje Švéd Erik Johansson žijící v Praze.

Jako puberťák s obyčejným digitálním foťákem zkoušel nejdříve své nápady na nejbližším okolí. „Zkoušel po přenesení obrázku do počítače osoby vystřihnout a třeba posadit svou sestru na střechu domu. Bylo to hodně experimentování,“ vzpomíná.

Než vznikne kýžený produkt, stráví Johansson hodiny a dny u počítače, kde skládá fotku ze stovek detailů vyfocených zvlášť. Ale podle něho to není jen práce v programu, který umí upravovat snímky. „Než takováto fotografie vznikne, chce to hodně plánování. Abyste dosáhli dobrého výsledku, musíte plánovat hodně dopředu a nafotit hodně dobrých fotografií. Potom už je ta práce v photoshopu jednoduchá, spojujete fotografie jako puzzle.”

Foto: archiv E. Johanssona

Fotografie vzniká spojením stovek snímků.

K vytvoření fotografie, která ho před deseti lety proslavila na internetu nazvanou Jdi vlastní cestou, mu stačily jen dvě části. Fotograf nejdříve zvěčnil samotnou krajinu z různých úhlů a ve stejném úhlu mu zapózoval kamarád s plachtou.

Výsledkem je, že se uprostřed zelené louky vine do dáli asfaltová silnice, kterou v popředí mladý muž natahuje, jako by to byl kus látky.

Foto: Novinky

Tahle fotografie Erika proslavila.

K vytvoření snímku, kdy na nebi dvě pracovnice vyměňují Měsíc, pomohly  Johanssonovi obyčejné lampy. „Přemýšlel jsem o Měsíci, jak to, že každou noc nějak vyjde. Tak jsem si říkal, že by mohlo být zajímavé, kdybych vytvořil obrázek, kde někdo v podstatě Měsíc vyměňuje. Jako, že to je profese. Takže jsem přivezl auto na pole a přinesl jsem lampy,“ prozradil.

„Položil jsme je různě na pole. Počkal jsem na správný okamžik, když se začalo stmívat a bylo přesně to světlo, co jsem chtěl. Pak jsem fotil různé části z různých úhlů. Měl jsem převleky pro dívky, které také měnily pozice,“ svěřil se Johansson.

Foto: Novinky

Autor má i velmi bujnou fantazii.

Švédský umělec měl v Česku zatím jen jednu výstavu a to v Uherském Hradišti, další chystá nyní ve rodném Švédsku a ve Spojených Arabských Emirátech. Jeho obrazy jsou k vidění a zakoupení na jeho internetových stránkách.

Ty největší jsou v cenové relaci okolo pěti tisíc eur (128 tisíc korun), ale v nabídce jsou i menší levnější kusy. „Cena se může zdát vysoká, ale je za tím opravdu spousta práce. Vytvořím takových kousků třeba jen šest za rok,” vysvětlil Johansson.

Foto: archiv E. Johanssona

Za jedním snímkem stojí hodiny a dny tvrdé práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám