Hlavní obsah

Do londýnského akvária přibyl živočich vypadající jako z jiného světa

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýnské akvárium Sea Life London představilo ve svých vodních nádržích nové drobné stvoření, které na první pohled vypadá jako vetřelec z vesmíru. Na pohled druhý si živočicha člověk splete s medúzou. Ve skutečnosti se ale jedná o druh příbuzný – žebernatku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Londýnské akvárium představilo exemplář žebernatkyVideo: AP

 
Článek

„Nádherně odrážejí světlo, takže to vypadá, jako by v nich pulsovala duha,“ podělil se o své nadšení s agenturou AP hlavní kurátor akvária James Robson. Podle duhy rovněž dostaly žebernatky jeden ze svých obecných názvů duhová medúza (rainbow jellyfish), i když o medúzy v tomto případě nejde.

Jedná se o kmen nazývaný žebernatky (Ctenophora), který je v lecčems žahavcům podobný. Známo je zatím asi sto druhů, ale téměř jistě existují další, které na své objevení teprve čekají.

Světélkování je pro žebernatky charakteristické, nejedná se ale o bioluminiscenci, nýbrž o pouhou hru světla, které se odráží od téměř průhledného pohybujícího se těla.

Podle některých studií mohou být žebernatky nejstarší dosud žijící linií živočichů, ovšem tyto teorie byly zpochybněny a na biology čeká v tomto směru ještě řada bádání a výzkumů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám