Hlavní obsah

Navzdory hrozbě statisícové pokuty farmář zachránil lachtaní mládě

Novinky, tcs
Aktualizováno

Pětačtyřicetiletý novozélandský farmář Dee Knapp narazil minulé pondělí během rutinní prohlídky pastvin na překvapivého návštěvníka. V polích se krčilo malé lachtaní mládě. Farma nedaleko města Invercargill je přitom vzdálená více než deset kilometrů od nejbližší pláže.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na pole vzdálené deset kilometrů od moře se zatoulalo lachtaní mláděVideo: Caters News, AP

 
Článek

Knapp okamžitě informoval příslušné úřady, konkrétně Department of Conversation (DoC), který má na starosti ochranu přírodního a kulturního dědictví. „Řekli mi ale jenom, že se ho nemám dotýkat a nechat přírodu, ať se o to postará,“ uvedl Knapp pro Caters News.

S tím se ale farmář nehodlal smířit. „Všude kolem něj dupaly krávy. Měl jsem strach, že kdybych ho tam nechal, tak ho rozdupou,“ řekl Knapp. Malého lachtana proto zabalil do deky a odnesl domů.

Tam pro něj rozmrazil nějaké ryby a hladové mládě nakrmil. Nechal ho chvíli odpočinout a pak se s ním vydal k břehům oceánu. „Jakmile jsme se dostali k vodě, začal pískat a čuchat všude kolem. Chtěl se dostat pryč,“ vzpomínal Knapp na chvíle předtím, než lachtana vypustil do vody.

Úřadům dávejte vědět, radí farmář

Krátce na to zavolali farmáři zpět lidé z DoC a Knapp jim vysvětlil, co udělal. Úředníci pro jeho čin sice měli pochopení, zároveň mu ale sdělili, že se tak vystavil možnosti pokuty v maximální výši až 250 tisíc novozélandských dolarů (zhruba čtyři milióny korun).

Podle zákona o mořských savcích z roku 1978 je totiž přísně zakázáno jakkoli lachtany rušit, ubližovat jim nebo je zabíjet. Pod zákon spadá i dotýkání se nebo převážení zvířete. Případného postihu se však Knapp neobává. Přeci jen šlo o specifickou situaci. „Udělal bych to znovu. Nikdo přece neponechá mládě svému osudu, když je v nebezpečí,“ uvedl farmář.

Sám ale varuje před unáhlenými záchranářskými akcemi. „Dejte vědět DoC. Jestliže je zvíře v nebezpečí, řekněte jim, že je v nebezpečí,“ uzavírá Knapp s tím, že by si každý měl zjistit, zda svou pomocí zvířeti neublíží ještě víc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám