Hlavní obsah

Migrace pakoňů nabízí fascinující podívanou

Novinky, Barbora Sirová

Každoroční putování pakoňů za potravou a vodou je největším hromadným přesunem suchozemských savců. Tisíce z nich během cesty zahynou, čekají na ně hladoví predátoři i náročný terén. Německý fotograf Ingo Gerlach natočil minulý týden pakoně při přechodu řeky Mary, což je bez pochyb nejnáročnější bod celé trasy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podívejte se na strhující záběry migrace tisíců pakoňůVideo: Caters News, AP

 
Článek

Od června do července putují nekonečná stáda z tanzanského národního parku Serengeti do keňské rezervace Masai Mara a zhruba v polovině října se vracejí zase zpátky. Přechod řeky Mary je čeká asi v polovině cesty.

Na pakoně tu číhá spousta nebezpečných situací od prudkého proudu s útesy přes levharty až po hladové krokodýly. „Některá zvířata jsou před přechodem nervózní, jednotlivci jsou však ke skoku do vody donuceni stádem, které na něj zezadu tlačí,“ popisuje fotograf divoké přírody Ingo Gerlach.

 Davové šílenství

Po skoku do vody nastává zmatek, při němž se pakoně snaží hlava nehlava dostat na druhý břeh. Jejich chování je klasickým příkladem davového šílenství. Mnohá zvířata zahynou jen tím, že se ušlapou nebo si krkolomnými skoky zlámou vaz.

Hledání potravy i vody je pro tato zvířata celoživotní misí. Odhaduje se, že během jejich každoroční poutě zahyne až 250 tisíc kusů v důsledku napadení predátorem nebo úplného vyčerpání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám