Hlavní obsah

Krokodýlí zoo doufá ve vylíhnutí ohrožených gaviálů

Právo, Pavel Orholz

Další ojedinělý úspěch se povedl Krokodýlí zoo v Protivíně. Samice ohroženého gaviála indického Ganga nakladla 21 vajec. Zoo je tak první v mírném klimatickém pásmu, kde se podařilo spářit kriticky ohrožený druh tohoto krokodýla. Ředitel zoo Miroslav Procházka doufá, že se podaří vylíhnutí alespoň jednoho mláděte.

Krokodýlí zoo v ProtivíněVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

„V tomto případě se jedná o první případ nakladení vajec tímto krokodýlem uvnitř zoo, což se v podmínkách zoo ještě nikomu kromě nás nepovedlo. Ve středu Ganga nakladla 21. vejce,“ pochvaloval si Procházka.

Upozornil, že je velmi složité, aby se z vajíček vylíhli krokodýlci. „Zrovna u gaviálů indických je veliký problém s inkubací vajíček. V Indii je na farmách až 90ti procentní úmrtnost. Ten vývoj je poměrně dlouhý, trvá 53 až 94 dnů a vývoj vajíček se často zastavuje bez zřejmých důvodů. My jsme to konzultovali a nastavili vlhkost na 95 až 99 procent a teplotu 32 stupňů Celsia. Už nám zbývá akorát doufat, že se nám vylíhne alespoň jedno mládě,“ vysvětlil Procházka.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ředitel Krokodýlí zoo v Protivíně Miroslav Procházka doufá, že z 21 nakladených vajec, se narodí alespoň jedno mládě gaviála indického.

Zmínil, že gaviál indický je nejvzácnější druh krokodýla na světě, protože jich přežívá necelých dvě stě. Jsou kriticky ohrožení kvůli ekonomickému rozmachu Indie. V lokalitách, kde tento krokodýl žije se těží písek pro stavby a také se tam do vody vypouští jedovaté látky z průmyslových závodů. „O rozmnožení tohoto druhu se pokoušíme už šest let. Získali jsme je výměnou za naše krokodýly kubánské přímo z Indie. Gaviál je typické harémové zvíře, to znamená, že samec potřebuje víc samiček. My máme v současné době tři,“ podotkl ředitel protivínské zoo.

Ta patří mezi nejvýznamnější podobné zoologické zahrady podobného druhu na světě a co se týče zastoupení druhů krokodýlů, je srovnatelné už pouze jedno podobné zařízení v Dánsku. V loňském roce navštívilo areál zahrady přes padesát tisíc návštěvníků a stává se také turistickou dominantou Protivína. Specializuje se především i na odchov těchto plazů a nakladení vajíček Gangou není jejím jediným úspěchem.

„Máme největší evropskou populaci gaviálů indických, dokonce gaviálů filipínských, nebo krokodýlů kubánských. Dohromady tady rozmnožujeme šest druhů krokodýlů, z toho jsou tři kriticky ohrožený a jeden ohrožený. Řekl bych, že to umíme a že se nám daří,“ dodal Procházka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám