Hlavní obsah

Posvátná řeka má svá práva, byla uznána jako žijící bytost

Novinky, dov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novozélandský parlament se ve středu zapsal do historie, když řeku Whanganui uznal jako žijící entitu s vlatními právy a dal jí právní status člověka. Ve světě je takový zákon naprosto jedinečný a vyvolává úžas i nepochopení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto: Při návštěvě Nového Zélandu v roce 2015 se princ Harry plavil po řece Whanganui v maorské válečné kánoi.

Článek

Uznat přírodní zdroj pitné vody jako osobu? Ve světě je to opravdu unikátní a pro mnohé lidi naprosto nepochopitelná událost. Maorský kmen, který žije podél řeky Whanganui na Severním ostrově Nového Zélandu, s tímto požadavkem ale uspěl u parlamentu. Jejich posvátná řeka, kterou nazývají Te Awa Tupua, se tak stala v očích zákona žijící osobou.

Řeka tímto okamžikem má nejen práva jako každý jiný člověk, ale také povinnosti. Zájmy Te Awa Tupua budou zastupovat dva reprezentanti. Jeden bude volen Maory, druhý Korunou.

„Přiznat řece osobnost je vskutku unikátní okamžik,“ řekl novozélandský právník a člen parlamentu Christopher Finlayson, který se podílel na vyjednávání. „Listina tak reaguje na názor kmene řeky Whanganui, který již dlouho řeku uznává prostřednictvím svých zvyků, tradic a praxe.“

Za práva řeky bojoval kmen Maorů z Whanganui už od 70. let minulého století. Te Awa Tupua je v jejich očích žijící součástí hor a moře a mají k ní velmi úzký spirituální vztah.

Řeka Whanganui je třetí nejdelší řekou Nového Zélandu. Parlament ve svém usnesení zahrnul 80 miliónů novozélandských dolarů (zhruba 1,4 miliardy korun) jako odškodné a Novozélandské království navíc přispěje dalšími 30 milióny dolarů (asi 525 miliónů korun) do fondu na zlepšení „zdraví a pohody“ řeky.

Reklama

Výběr článků

Načítám