Dokonalý pokrm pro lidské zdraví? Zmrzlina s příchutí kakaa, oříšků a zeleného čaje.

Valerio Sanguigni, kterého od dětství fascinoval kornout zmrzliny, se stal později kardiologem. Když tento profesor z Tor Vergata hledal elixír dlouhověkosti pro srdce, vrátil se ke své dávné vášni pro zmrzlinu. A dal si patentovat recept na potravinu, která podle jeho výzkumů se svým koncentrátem antioxidantů umožňuje mladým rychleji běhat a starým zase udržet si zdraví.

„Chtěl jsem vnést světlo do džungle látek, které obsahují antioxidanty. Zjistil jsem, že mnohé pokrmy na našem stole ztrácejí své vlastnosti. Potraviny, které nejlépe zachovávají tyto látky, jsou právě sušené ovoce, kakaové boby a zelený čaj, a to zejména při nízkých teplotách. Dal jsem si patentovat svou zmrzlinu, která je mimochodem velmi dobrá, a nazval jsem ji Powellnux. Kdo říká, že zdravá jídla musejí být nutně nechutná a naopak?“ říká Valerio Sanguigni.

Dobrovolníků bylo hodně

Bude však třeba nějaký čas, než se tento elixír dostane do našich kornoutů nebo do nanuků, které se snadněji přepravují. Zdravá zmrzlina byla zatím vyrobena v malých dávkách, aby mohla být podrobena nejrůznějším vědeckým testům.

„Krém byl vyroben podle tajného receptu v laboratoři na severu Itálie, kde je dostatek dobrých ořechů. Finální produkt, tedy zmrzlina, byl vyroben v římské mrazírně,“ vysvětluje profesor Sanguigni.

Dobrovolníků ochotných podrobit se testům tentokrát bylo dost. Čtrnáct osob ve věku od dvaceti do osmatřiceti let prošlo nejprve krevními testy, které se po pozření 100 gramů zmrzliny zopakovaly. Pak měli ze všech sil šlapat na rotopedu. Prokázalo se to, co Sanguigni předvídal: antioxidanty prospívají srdci a zlepšují fyzický výkon.

Jak ukázaly další výzkumy, pouhá lžička zmrzliny aktivuje ty receptory v mozku, díky nimž pociťujeme takovou radost, jako bychom vyhráli v loterii nebo poslouchali oblíbenou hudbu. Navíc podle psychologů a nutričních poradců poskytuje zmrzlina významný psychický užitek: vrací nás do dětství a vyvolává kladné emoce.

Přírodní lék

„Soudí se, že vznik volných radikálů přispívá ke vzniku mnoha chorob. Polyfenoly jsou účinné v boji proti těmto nemocem. Testy prokázaly, že dvě hodiny po pozření zmrzliny se zvyšuje množství polyfenolů v krvi a to má pozitivní vliv na rozšiřování cév,“ napsal časopis Nutrition.

„Při šlapání na rotopedu dosahovali dobrovolníci stejného výkonu s nižší tepovou frekvencí a nižším tlakem,“ dodává Sanguigni. Tento účinek může zajímat sportovce.

„Článek časopisu Nutrition poprvé vědecky dokazuje, jak zmrzlina s určitými charakteristikami a ingrediencemi může pozitivně ovlivňovat zdraví a fyzický výkon. Naše zmrzlina může být považována za průkopníka toho, co označuji za přírodní potravinový lék,“ zdůrazňuje profesor Sanguigni.