Hlavní obsah

Na Aljašce našli dva losy se zaklíněnými parohy zamrzlé pod ledem

Novinky, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aljaška

Zřejmě v boji o samici se o život připravili dva losi. Zamrzlé v ledu je objevili nedaleko odlehlé vesnice Unalakleet na západním pobřeží Aljašky. Ze sněhu byly vidět pouze parohy.

Foto: ČTK

Dva losi na Aljašce skončili po boji ve vodě, kde utonuli.

Článek

Při procházce přírodou si nejprve učitel Brad Webster všiml pouze jednoho losa, posléze ale zjistil, že pod ledem uvízli dva samci tohoto severského sudokopytníka. Podle biologa z místní univerzity Krise Hudnertmarka se nejspíš při boji zaklínili parohy jeden do druhého a následně spadli do řeky, kde utonuli. Jejich těla pak pokryla dvaceticentimetrová vrstva ledu.

„Není zcela výjimečné, že se do sebe losi během bojů v říji zaklíní,“ uvedl Hundertmark s tím, že tito dva samci měli podle něj štěstí v neštěstí. Smrt totiž přišla mnohem rychleji, než kdyby se zaklínili někde v lese a pomalu tam umírali hlady.

„Trvalo několik hodin, než se podařilo dostat zvířata z ledu,“ uvedl Websterův přítel Jeff Erickson, který prý část masa uhynulých losů použil jako žrádlo pro psa.

Z hlav zvířat, které jsou stále zmrzlé, hodlají lovci vypreparovat lebky, vyčistit je a darovat místní škole, kde Webster pracuje jako dobrovolník. Erickson žije v této oblasti od dětství. Má padesátileté zkušenosti s lovem, jak ale uvedl, nic takového ještě nikdy neviděl.

O kuriózním nálezu informoval list The Washington Post.

Reklama

Výběr článků

Načítám