Hlavní obsah

Postiženého chlapce považují za reinkarnovaného boha

Novinky, and

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestiletý chlapec z indického státu Paňdžáb je kvůli svému postižení považován za ztělesnění hinduistického boha Ganéši. Ten bývá zpravidla zobrazován jako člověk se sloní hlavou, čtyřma rukama a velkým břichem.

Foto: Profimedia.cz

Indický chlapec místním připomíná boha Ganéšu.

Článek

Pranšu je šestiletý indický chlapec, který se narodil s těžkým defektem nohou. Ty mu znemožňují chůzi na delší vzdálenosti. Co však upoutá jako první, je veliká hlava s úzkýma rovnýma očima a zakrnělýma ušima. Právě kvůli tomu lidé z města Džalandhar věří, že je chlapec reinkarnovaným Gánéšou.

Ganéša je vyobrazován v různých podobách, tou nejznámější je podoba se sloní hlavou, která představuje věrnost a inteligenci. Panděro, sloní břicho, symbolizuje štědrost a vyrovnanost. Nohy, které jsou většinou každá v jiné poloze, naznačují důležitost žití a bytí. Čtyři paže jsou znakem mysli, intelektu, ega a svědomí.

Foto: Profimedia.cz

Ganéša je vyobrazován v různých podobách, tou nejznámější je v podobě se sloní hlavou.

Každý čtvrtek sedí malý Pranšu u chrámu poblíž své vesnice, kam se mu chodí klanět lidé z celého města i okolí. „Lidé sem chodí, aby viděli Pranšu a mohli před ním sklonit hlavu. Věří, že je reinkarnací boha Ganéši. I já jsem se poklonila,“ říká obyvatelka Džalandharu Jaswinder.

Pro požehnání chodí i jeho učitel

„Uctívám ho stejně jako ostatní. Celé jeho tělo vypadá jako to Ganéšovo. Žehná každému a některým už se jejich přání splnila. Vždy, když jde do školy, nosí mu lidé květiny,“ říká otec Pranši Kamléš.

Malý Pranšu se zhostil své role náboženské ikony a je šťastný. Lidé ani neznají jeho pravé jméno, ale to Pranšovi nevadí.

„Nevadí, že neznají mé pravé jméno. I učitelé ve škole se mi klanějí. Spolužáci mě vůbec nešikanují, protože také věří, že jsem ztělesněný Ganéša,“ říká Pranšu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám