Hlavní obsah

Švýcarské město vybralo kandidáta na pozici poustevníka

Bern

Švýcarské město Solothurn našlo ve výběrovém řízené vhodného kandidáta na neobvyklou pracovní pozici. Novým poustevníkem v Rokli svaté Vereny se od října stane bývalý policista z jižního Německa, informovala švýcarská média.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarské město Solothurn

Článek

Pětapadesátiletý Michael Daum vzešel jako vítěz z výběrového řízení, do nějž se přihlásilo 22 uchazečů. Rozvedený otec čtyř dětí bude muset od soboty vést život poustevníka a zároveň se starat o známé poutní místo s kaplemi svatého Martina a svaté Vereny a pomáhat při svatbách a křtech.

K vítězství Dauma u pracovního pohovoru přispělo podle švýcarských médií mimo jiné to, že po odchodu od policie v 80. letech studoval katolickou teologii, cvičil se v meditačních technikách a chodil i na kurzy mlčení.

Odměnou za poustevnictví mu bude bezplatné bydlení a 2000 franků měsíčně (49 700 Kč).

Daum naváže na tradici, která začala již v roce 1442. Tehdy se do rokle, kde údajně osamělý život ve 4. století našeho letopočtu vedla svatá Verena, uchýlil první eremita.

Jedna z Daumových předchůdkyň Verena Dubacherová se své práce vzdala po pěti letech v roce 2014. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že rokli navštěvovalo příliš mnoho turistů, a poustevnický život v ní tak nebyl možný. Její předchůdce tu přitom vydržel 30 let. Po Dubacherové rok a půl v poustevně žila sestra Benedikta, která ale letos v únoru skončila kvůli neshodám s vedením solothurnské radnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám