Hlavní obsah

Zažili jsme sílu hurikánu

Novinky, ale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pokud chcete zažít volný pád, ale máte strach z výšek, simulátor v pražských Letňanech by pro vás mohl být to pravé. Ve větrném tunelu se dá létat rychlostí až 300 km/h.

Zažili jsme sílu hurikánuVideo: ale, Novinky

 
Článek

„Ten pohyb funguje úplně stejně, jako když vyskočíme z letadla. Vítr kolem nás fouká stejnou rychlostí. Tady akorát nemusíme otevírat padák. Stačí vylézt ven ze dveří,“ popsal Novinkám instruktor létání Jakub Harrer.

Samotnému létání předchází školení. Instruktor informuje zájemce o tom, v jaké poloze se létá nebo jaké signály bude používat pro komunikaci v tunelu. Poté se rozdají kombinézy a jde se na to.

Povel „skrč si ruce na prsa a po hlavě skoč do tunelu“, mne tedy moc neuklidnil, přesto jsem skočila a létala! Instruktor je samozřejmě uvnitř s klientem a pomáhá mu ovládat proud hurikánu. Udržet balanc, aby se člověk nepřeklápěl dopředu ani dozadu, není pro začátečníka úplně nejjednodušší.

První minuta a půl utekla jako voda. Čekalo mne to ale ještě jednou - naštěstí. Napodruhé se mi už létalo lépe. Věděla jsem, co mám jak udělat a lépe se i soustředila na signály od instruktora, abych si například dala ruce na úroveň hlavy a bradu tlačila nahoru.

Na posledních pár vteřin proud větru zesílil, instruktor mne chytil a vyletěl se mnou až do výšky čtrnácti metrů a hned zase dolů. To se několikrát opakovalo a létání bylo u konce.

Tento větrný tunel je v České republice jediný. Prosklená letová komora má průměr 4,3 metru a létat se dá až do výšky čtrnácti metrů.

Hurricane Factory funguje v Letňanech od roku 2012. Po větrném tunelu v Praze začaly vznikat další například na Slovensku, v Německu nebo ve Španělsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám