Hlavní obsah

Notorický lovec rekordů si připsal na konto další bizarní výkon

Další zápis v Guinnessově knize rekordů si zapsal již notoricky známý lovec rekordů Ashrita Furman. Jak napsala agentura DPA, svou sbírku zaznamenaných „nej“ počinů čerstvě rozšířil o 72 000 hořících svíček na narozeninovém dortu připraveném na počest nedožitých 85. narozenin indického myslitele Sri Chinmoye.

Foto: Profimedia.cz

Ashrita Furman

Článek

Výstřední Furman, kterému je nyní 61 let, stanovil od roku 1986 plných 621 rekordů, z nichž mnohé jsou velmi bizarní, například balancování s věcmi na bradě nebo nafukování balónu nosem. Překonáno jich dosud nebylo 206. V Guinnessově knize je také zaznamenán jako nejproduktivnější rekordman.

Svíčky na dortu zapálil Furman v New Yorku v sobotu večer místního času k uctění památky mírového filozofa, hudebníka, výtvarníka a jogína Chinmoye (1931–2007), který byl také jeho meditačním učitelem. Nechal si k tomu upéct 13,5 metru dlouhý a sedm metrů široký dort, na kterém chtěl původně umístit dokonce 85 000 svíček.

Na dortu bylo 72 tisíc svíček.

Podmínkou k platnosti rekordu bylo, že všechny svíčky budou hořet po dobu nejméně dvou minut. S jejich zapálením proto „multirekordmanovi“ pomohlo 70 přátel.

Furman tak vlastně reagoval na to, že jiný tým letos v dubnu s 50 000 svíčkami na dortu překonal jeho rekordních 48 000 svíček z dřívějška.

DPA připomněla, že tento muž se do Guinnessovy knihy rekordů poprvé zapsal už v roce 1979 provedením 27 000 takzvaných Hampelmannových cviků v řadě. V roce 1986 přidal 20 prokotrmelcovaných kilometrů. Jindy zase dokázal tlačit auto během 24 hodin 28 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám