Hlavní obsah

Tisíce lidí se svlékly donaha a nabarvily na modro kvůli umění

Novinky, mšv

Ulice anglického městečka Kingston upon Hull (zkráceně pouze Hull) zaplavily v sobotu tisícovky naháčů nabarvených v různých odstínech modré. Americký fotograf Spencer Tunick tu vytvořil jednu ze svých slavných instalací.

Naháči vytvořili největší uměleckou instalaci svého druhu v Británii.

Článek

Umělecký počin nese název Sea of Hull neboli Hullské moře, proto byli protagonisté nabarveni na modro, aby se vytvořila iluze mořských vln. Akce se zúčastnilo 3200 lidí a vznikla z ní série fotografií. První byly pořízeny v Queens Gardens, kde se účastnici postavili do kruhu, ten měl ztvárnit vodu kolem lodního kormidla.

„Je to jeden z nejhezčích projektů, který jsem kdy dělal a bylo inspirativní do něj zahrnout námořní dědictví města,“ sdělil Tunick pro portál Hull Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Fotograf Spencer Tunick dává lidem instrukce.

Umělecké instalace se zúčastnili lidé různých věkových kategorií. Jednou z nejstarších účastnic byla osmdesátiletá Američanka Stephane Janssenová, která pro Tunicka pózovala již dvacetkrát, poprvé v 64 letech.

Foto: Profimedia.cz

„Když jsme o projektu v dubnu informovali, ani ve snu nás nenapadlo, kolik lidí o něj bude mít zájem. Počty přihlášených každým dnem rostly,“ uvedla kurátorka Kirsten Simisterová. Výsledné fotografie budou vystaveny v městské umělecké galerii.

Reklama

Výběr článků

Načítám