Hlavní obsah

U Hradce Králové odhalili pomník trpícího koně

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

V Hradci Králové a okolí začaly v pátek rozsáhlé vzpomínkové akce na prusko-rakouskou válku z roku 1866. V jejím závěrečném krvavém střetnutí, které vešlo do dějin pod třemi různými označeními jako bitva u Sadové, bitva na Chlumu či bitva u Hradce Králové, se před 150 lety střetlo přes 430 tisíc vojáků a 16 tisíc z nich zůstalo mrtvých nebo pohřešovaných.

U Hradce Králové odhalili pomník, který zobrazuje těžce raněného koněVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

„Byla to největší bitva na českém území v celé jeho historii,“ řekl Radek Balcárek, šéf projektu Königgrätz 1866, jenž vzpomínkové akce na bitvu z roku 1866 zastřešuje. Hradec Králové si 150. výročí válečných událostí připomíná v průběhu celého roku, vrcholem má být tento víkend.

Už v pátek odpoledne byl u obce Střezetice odhalen bronzový pomník zdejší jezdecké srážky, která se odehrála ke konci bitvy u Hradce Králové dne 3. července 1866.

„Na tomto místě padlo více než 1600 důstojníků a vojáků a minimálně dva tisíce koní,“ vysvětlil Otakar Ruml (KSČM), náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje.

„Sousoší představuje těžce raněného koně a vojáka. Je to příběh dvou velkých kamarádů, kteří spolu prožili dlouhá léta těžké vojenské služby. A nyní kůň, živý tvor s duší, žádá svého pána, aby mu pomohl od bolesti tak jako to dělal vždycky,“ dodal Ruml.

Foto: Michael Polák, Právo

Jezdci v dobových uniformách

Sousoší jezdce s koněm je umístěno na betonovém podstavci obloženém kameny a je 6 metrů dlouhé a dva a půl metru vysoké. Umístěné je těsně za Střezeticemi, po pravé straně silnice vedoucí ze Střezetic do Všetar.

„Na stejném místě chtěl pomník postavit už v roce 1913 Ústřední spolek pro udržování vojenských pomníků z roku 1866 v Čechách. Spolek koupil pozemek a zadal vypracování pomníku. Odhalen měl být v roce 1916, ale celý záměr zhatila 1. světová válka,“ popisuje Radek Teichman z Komitétu 1866.

S myšlenkou na obnovu záměru umístění pomníku přišel právě současný Komitét. Podobu pomníku vytvořil sochař Petr Novák z Jaroměře, jenž se plastikám koní věnuje. Je mimo jiné i autorem jezdecké sochy prvního československého prezidenta T.G. Masaryka v Lánech z roku 2010.

Náklady na vytvoření pomníku a úpravu pietního místa se vyšplhaly na 3,5 miliónu korun.

Foto: Michael Polák, Právo

Slavnostního odhalení se zůčastnilo kolem 3 000 lidí

Odhalení na místě sledovaly možná až tři tisíce lidí. Ti pak krátce poté viděli také první bitevní ukázku. „V ní se představila stovka jezdců a také několik set pěšáků a dělostřelců v dobových uniformách s historickými zbraněmi,“ popsal Radek Teichman.

„Předvedli manévr, při němž záložní rakouské jezdectvo mělo zabránit pruským jezdeckým oddílům pronásledovat rakouskou armádu, která ustupovala z Chlumu.“

Největší bitevní ukázku připravují organizátoři na neděli. Na bojišti Chlum chtějí připomenou všechny hlavní momenty celé bitvy u Hradce Králové. „V minulosti se bitevní ukázky zaměřily jen na dílčí část bitvy, teď to bude ukázka všech hlavních zvratů a příčin rakouské porážky,“ upozorňuje Radek Balcárek.

Ukázky se zúčastní na 100 jezdců a téměř 600 pěšáků a dělostřelců. Organizátoři dokonce na bojišti postaví repliky historických objektů, například mlýn, obytné stavby, mostek či ovčín. „Modelová vesnička bude v průběhu bitevní ukázky za přispění atraktivních pyrotechnických efektů zcela zničena,“ dodal Balcárek.

Reklama

Výběr článků

Načítám