Hlavní obsah

Lidé na pláži utýrali ohroženého delfínovce, když se s ním fotili

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kruté zacházení nepřežil minulý týden ohrožený delfínovec laplatský, který se objevil na jedné pláži v Argentině. Lidé se tam s tímto kytovcem fotili a na souši ho drželi tak dlouho, až uhynul.

Foto: Profimedia.cz

Lidé si mezi sebou delfínovce podávali.

Článek

Delfínovec se dostal na pláži v resortu Santa Teresita na mělčinu, tamní návštěvníci mu však zpět do hloubky nepomohli. Zaujal je totiž jeho neobvyklý vzhled a začali se s ním fotit.

Delfínovec se však na souši začal rychle přehřívat a uhynul. I pak si ho ale lidé podle webu stanice Sky News dál podávali mezi sebou. Poté ho nechali ležet v písku.

„Tento případ slouží jako sdělení pro veřejnost, aby lidé delfínovcům vyplaveným na břeh co nejrychleji pomohli zpět do vody. Ochrana těchto zvířat je důležitá, protože každý jedinec tohoto druhu se počítá,“ uvedl v prohlášení k případu Světový fond na ochranu přírody.

Foto: Profimedia.cz

Poté, co uhynul, se s ním ještě fotili a nakonec ho nechali ležet na pláži

Varování je namístě, protože se jedná o ohrožený druh. Předpokládá se, že ve volné přírodě delfínovců žije kolem 30 tisíc.

Delfínovec laplatský (Pontoporia blainvillei) je nejmenším žijícím kytovcem. V průměru dorůstá délky 1,4 až 1,6 metru a váží kolem 60 kilogramů.

Živí se výhradně rybami, a to jak sladkovodními, tak mořskými. Má slabý zrak a při lovu se spoléhá na echolokaci. Žije v pobřežních vodách jihovýchodní části pobřeží Jižní Ameriky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám