Hlavní obsah

Nad Hradcem se setkal Messerschmitt s ruským MiGem

Právo, Vladislav Prouza

Pohled nemající doposud na nebi obdoby zažili sobotní návštěvníci dvoudenní letecké show CIAF. 0blohu nad Hradcem Králové společně provětraly historické stroje Messerschmitt Me-262 Schwalbe vývojově z roku 1943 a ruský MiG 15 UTI vyrobený v roce 1955.

Messerschmitt na letecké show v Hradci KrálovéVideo: Novinky

 
Článek

„Došlo k události nemající v dosavadní historii světového letectví obdoby,“ okomentoval společnou exhibici ředitel Czech international air fest 2015 Aleš Cabicar. Hitlerova tajná zbraň a jedna z prvních proudových stíhaček světa přezdívaná Vlaštovka představovala pro generačně mladší MiG známý z korejské války takřka rovnocennou konkurenci.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Messerschmitt Me-262 Schwalbe

Foto: Vladislav Prouza, Právo

MiG 15

Messerschmittu ve vzduchu konkuroval i vrtulový generačně bližší JAK-3. Replika prototypového Messerschmittu přiletěla do Hradce Králové po vlastní ose z Německa. Knipl svíral šéfpilot společnosti Airbus. ”Messerschmitt má v Hradci Králové premiéru,“ přiblížil mluvčí přehlídky CIAF Tomáš Otruba.

Messerschmitt se skeletem napěchovaným modernější americkou aviatickou technikou zrekonstruovala mnichovská nadace Williho Messerschmitta. Stíhačka mající posílit stíhací perutě někdejší Luftwaffe připomněla letošní 70. výročí konce druhé světové války.

Návštěvníci letecké show mohli na runway potkat i majitele speciální kombinézy vyvinuté pro piloty proudové Vlaštovky. „Uniforma se našla na půdě v Plzni s korespondencí pilota, který tam v roce 1945 zemřel v nemocnici. Byla vyhřívaná, vždyť v osmi kilometrech, kam stíhačka dostoupala, bylo mínus 30 stupňů,” popsal Lukáš Vajdík z vojenského klubu v Dobřanech na Plzeňsku.

Foto: Vladislav Prouza, Právo
Foto: Vladislav Prouza, Právo
Foto: Vladislav Prouza, Právo

MIG na CIAF prvně ve vzduchu

Premiéru na nebi přehlídky CIAF měl stejně jako německý Messerschmitt i ruský MiG vyrobený před šedesáti lety Aerem Vodochody pro polskou armádu. Stíhačka zrenovovaná nedávno královéhradeckými leteckými nadšenci loni na CIAFu nevzlétla. „MiG, který jsme loni do vzduchu nedostali, letos lítal.“ potvrdil Cabicar.  Patnáctky zůstaly ve výzbroji československého vojenského letectva do 80. let minulého století.

Historie a současnost

Letiště v Hradci Králové obsadilo na osmdesát historických a současných letadel a vrtulníků doplněných pozemním zázemím. Armáda České republiky představila stíhačky JAS-39 Gripen, L-159 a zabezpečovací leteckou a protiletadlovou bojovou techniku. ”Všechny letouny Gripen budou modernizovány. Gripeny po dokončení modernizace budou schopné útočit nejen na letecké, ale zároveň pozemní cíle,” sdělil velitel vzdušných sil Libor Štefánik.

Belgičani přiletěli na letounu F-16, Němci na  BN-2 Islander. Divákům tradiční letecké show se představily i bezpilotní letouny, tzv. drony, používané hlavně policisty a hasiči. Ukázky letecké akrobacie předvedly formace Baltic Bees či Team Raven.

„CIAF už není jen o proudových stíhačkách, snažíme se divákům nabídnout komplexní přehled letecké techniky, od historických letounů po nejmodernější stíhačky,” podotkl Otruba. Loni zavítalo na královéhradecký CIAF 45 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám