Hlavní obsah

Záhadu středověkého meče řeší milovníci šifer z celého světa

Novinky, Jakub Kynčl

Středověký meč je hlavní výzvou milovníků šifer pro toto léto. A ne, nejde o žádnou novinku. Meč byl nalezen v řece Witham v britském hrabství Lincolnshire v roce 1825. Říká se, že zbraň původně patřila nějakému středověkému králi. Kód, který na sobě nese, ale nedokáže nikdo rozluštit.

Foto: British Museum

Meč s tajemným nápisem trápí luštitele záhad.

Článek

O meči ze 13. století se toho ví jen zoufale málo. A ještě méně jasné je, co by mělo znamenat 18 písmen ve středu čepele této zbraně. Britská knihovna nyní požádala o pomoc při rozluštění kódu, který nikdo nedokázal prolomit 190 let.

Na meči je text: NDXOXCHWD(R)GHDXORVI

Zahraniční média označují první znak připomínající „R” za „R”, od druhého „R” v pořadí se však podle obrázků to první liší.

Samozřejmě byste nebyli první, kdo tuhle hádanku zkoušel vyřešit. Nejčastějšími domněnkami dosud bylo, že jde o text psaný ve středověké velštině, první písmena z nějaké básně či úplný nesmysl, který stvořil nějaký nevzdělaný řemeslník.

Foto: British Museum

Záhadný 18místný nápis NDXOXCHWDRGHDXORVI

„Je to typ mečů středověkých šlechticů, které se používaly za dob krále Jana v době podepsání slavné Velké listiny práv a svobod. Pokud by se s ním udeřilo dostatečnou silou, dokázal by oddělit hlavu od těla,“ uvedl kurátor galerie, kde je meč vystaven.

Jen pro zajímavost, meč váží 1,2 kilogramu a bez čtyř centimetrů měří na délku metr.

Odborníci mají za to, že byl zřejmě vyroben v Německu, a tak by text mohl být psaný v nějaké z verzí tohoto jazyka.

Kurátor Julian Harrison uvedl, že návrhů na překlad už začalo docházet poměrně velké množství. Některé z nich popsal jako „divné a krásné“. Na jazyku, ve kterém by měl být text psán, shoda zatím nepanuje. Dodal, že nikdo zatím neudeřil „hřebíček na hlavičku“.

Reklama

Výběr článků

Načítám