Hlavní obsah

Zmatený výr děsí nizozemské město

Právo, aa

Jdete setmělou ulicí a najednou vám něco těžkého zasekne do hlavy ostré pařáty. Fantom, který děsí nizozemské město Purmerend kousek od Amsterodamu, je největší sova - výr velký.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výr velký podniká nálety na obyvatele PurmerenduVideo: Reuters

 
Článek

Naposledy v noci na středu napadl dva občany, kteří si vyšli zaběhat. Jednomu chirurgové museli několika stehy sešít pět dlouhých tržných ran. Měl štěstí, že pták jeden z celkem osmi drápů při „lovu“ nepoužil.

„Ve dne je klid, ale v noci chodíme ven jedině s otevřeným deštníkem, v klobouku či cyklistické helmě,“ řekla Liselotte de Bruijnová, mluvčí domova pro hendikepované.

Pobočka banky Rabobank obyvatelům zařízení věnovala dvě desítky deštníků a slíbila zaplatit sokolníkovi, který by výra odchytil. Radnice důrazně varovala, aby se o to nepokoušeli sami obyvatelé.

Výr velký (Bubo bubo) váží až čtyř kila, má rozpětí křídel 1,9 metru, je přísně chráněný a je to i velký bojovník.

Ornitologové soudí, že jde o zmateného, ne po lidské krvi toužícího ptáka. Zřejmě byl uměle odchován a na lidi nalétává, protože je zvyklý brát si od nich potravu.

Důvodem může být i zvýšená ochrana teritoria v době páření. Záhadou ale zůstává, kde se lesní dravec ve městě vzal. Jeho chov podléhá registraci, v okolí Purmerendu nejsou odpovídající lesy a Nizozemsko leží za západní hranicí jeho výskytu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám