Hlavní obsah

V Kambodži zachránili vzácná medvědí dvojčata

Teprve dvoutýdenní osiřelá dvojčata ohroženého medvěda malajského se podařilo zachránit stanici, která pod záštitou australské nadace Free the Bears funguje v Kambodži. Informoval o tom list The West Australian.

Foto: Profimedia.cz

Medvěd malajský. Ilustrační foto

Článek

Za jakých okolností uhynula matka medvíďat, není jasné, ale medvědi malajští se nelegálně loví z celé řady důvodů - pro svou žluč používanou v tradiční medicíně, pro tlapy a maso servírované v restauracích, i kosti, které se marinují na výrobu posilujícího tonika.

Medvědi malajští v Kambodži patří mezi 14 ohrožených zvířecích druhů. Jejich přežití krom pytláctví ohrožuje i nelegální kácení lesů, které zmenšuje jejich přirozené životní prostředí. Medvědice tohoto druhu mají obvykle jen jedno mládě, dvojčata jsou velkou raritou.

„Koblížek s marmeládou”

Obě nalezená mláďata, jimž se ještě neotevřely oči, jsou samičky. "Jedna z nich má nádherný kroužek světlých chlupů na prsou, proto jsme ji pojmenovali Koblížek," řekl šéf medvědí záchranné stanice Matt Hunt. "Její sestřička je klidnější a neskutečně sladká. Proto jí říkáme Džemík a dohromady jsou jako koblížek s marmeládou," dodal.

Obě medvědí miminka mají čtyřiadvacetihodinovou péči, která zahrnuje i krmení z lahviček a spoustu mazlení. Kambodžský útulek se nyní stará o 130 zachráněných medvědů, z nichž 95 jsou medvědi malajští. To dělá z útulku největší záchrannou stanici tohoto nejmenšího druhu medvědů na světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám