Hlavní obsah

Aukční síň i přes protesty vydražila posvátné masky indiánů

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská aukční síň Drouot se rozhodla ignorovat výzvu amerického velvyslanectví k odložení dražby masek indiánského kmene Hopi. Aukce možná i proto vynesla nečekaných 520 tisíc eur (14,3 miliónu Kč). Jen maska „havraní matky“ se prodala za 125 tisíc eur, dvojnásobek odhadu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Paříži se dražily posvátné indiánské maskyVideo: Reuters

 
Článek

Prodej tří desítek předmětů z let 1860–1870 vyvolal velkou vlnu kritiky, protože podle Washingtonu jde zřejmě o kultovní posvátné předměty indiánského národa.

„Zástupci kmene Hopi měli možnost obhájit své argumenty minulý týden před soudem, ten je odmítl,“ uvedl aukční dům Drouot v reakci na sobotní žádost americké ambasády o odložení dražby kvůli tomu, aby do Paříže mohli dorazit zástupci arizonského kmene, jehož tradiční hodnoty a způsob života provozuje přes 18 tisíc lidí, a předměty zkontrolovat. Aukční síň je sice získala legálně od sběratele, ale podle indiánů byly z rezervace ukradeny.

Francouzský soud na argument o posvátnosti nepřistoupil. „Ve francouzském právu není nic, co by zabránilo prodeji uměleckých předmětů Hopi,“ prohlásila advokátka aukční síně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám