Hlavní obsah

V Indii postavili desetipatrovou budovu za 48 hodin

Dillí

Svého druhu rekord si zřejmě připsala indická firma, která ve městě Mohali ve státu Paňdžáb postavila desetipatrový dům během pouhých dvou dní. Na stavbě, kde se používaly prefabrikované díly, pracovalo nepřetržitě 200 lidí a tři jeřáby. Dům je prý stejně kvalitní jako jiné stavby a odolá i silnému zemětřesení, napsal deník Hindustan Times.

BEZ KOMENTÁŘE: Dvoudenní stavba indického domu

 
Článek

Superrychlou stavbu domu, pojmenovaného jako "Instacon", sledovaly desítky zvědavců, kteří nakonec dělníkům aplaudovali, když ji v sobotu ještě před uplynutím limitu 48 hodin dokončili.

Stavební firma se na projekt dlouho připravovala a na příslušné parcele dávala dohromady předem připravené panely, jež drží pohromadě ocelová konstrukce. Celkem bylo podle vyjádření společnosti použito přes 200 tun oceli. Dům ale potřebuje ještě "doladit" - chybí mu třeba okna, klimatizace nebo záchody.

"Chtěli jsme dokázat, že něco takového je vůbec možné. Tento postup, který jsme tu dnes demonstrovali, má potenciál způsobit tolik potřebnou revoluci ve stavební technologii a značně tak urychlit rychlost výstavby budov," řekl portálu The Indian Express Harpal Singh, majitel stavební firmy, která Instacon postavila.

Třicetipatrový mrakodrap vyrostl v Číně za pouhých 15 dnů

Podle Singha je Instacon první stavbou tohoto druhu v Indii, v sousední Číně už ale několik "instantních" budov stojí. Například na konci minulého roku postavila jedna čínská stavební firma 30patrový hotel za 15 dní. I tato stavba je údajně naprosto bezpečná a má vydržet i zemětřesení o síle devíti stupňů Richterovy škály. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám