Hlavní obsah

Jako přízrak. Uprostřed čínské dálnice stojí osamělý dům

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wen-ling

Bydlení na samotě má mnoho podob. Zejména pak v Číně. Postarší manželský pár se tam odmítl vystěhovat z domu, který měl padnout za oběť výstavbě nové dálnice. Zatímco před lety by byla dvojice vystěhována násilně, nyní už se přeci jen základní lidská práva v zemi respektují. Kvalita bydlení bude ovšem prachbídná. Dálnice byla postavena kolem domu a doslova jej obtéká.

Manželé žijí v domě, který stojí uprostřed dálnice

 
Článek

"Neodprodáte? Tak budete žít uprostřed dálnice," takové je stanovisko čínské vlády. Manželský pár se z domu odmítl na rozdíl od všech ostatních sousedů vystěhovat poté, co bylo dvojici nabídnuto prý nedostačující odškodné, za které by prý nedokázali pořídit náhradní bydlení. Dálnice má být v brzké době otevřena pro běžný provoz a okolo domu se tak budou denně prohánět tisíce automobilů.

Luo Pao-ken žije svou v částečně zbořeném domě ve městě Wen-ling už dlouhá léta. Odstěhovat se odmítli a nyní jen čekají na to, jaký bude život uprostřed dálnice. Nehledě k tomu, že dům rozhodně nebude možné označit jako bezpečný a je spíše otázkou času, kdy se do něj nějaký nepozorný řidič vřítí.

V Číně však nejde o ojedinělý případ. Dříve v tomto roce se 75letá Chung Čchun-čchinová, její manžel Kchun a jejich dva synové stali předmětem vášnivých dohad. Rodina nejdříve souhlasila s odprodejem svého domu ve městě Tchaj-čou za odškodné v podobě asi 250 000 korun, ale ve chvíli, kdy už stavba silnice probíhala, se odmítla vystěhovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám