Hlavní obsah

Manželský pár objevil pod gaučem v obýváku středověkou studnu

Novinky, Jakub Kynčl
Plymouth

Pod gaučem objevíte maximálně nějaké zapadlé drobné, ale rozhodně ne středověkou studnu. Britskému páru z Plymouthu se to však tento archeologický kousek podařil.

Foto: Profimedia.cz

Manželé Steerovi objevili pod pohovkou v obýváku kus historie, středověkou šachtu hlubokou deset metrů.

Článek

Colin a Vanessa Steerovi více než čtvrtstoletí sedávali nad kusem plymouthské historie. Colin Steer si všiml něčeho podivného v podlaze už v době, kdy se pár nastěhoval do viktoriánského domu na Mannamead Road. Jeho objevitelské choutky však překazila jeho manželka, když mu tehdy zakázala "demolovat" podlahu.

"Tehdy jsem vyměňoval stropní trámy a všiml jsem si nerovnosti v podlaze. Chtěl jsem se tedy podívat, co se tam skrývá. Když jsem ale vykopal díru asi 30 centimetrů hlubokou, žena mě důrazně požádala, abych dal vše do pořádku, protože jsme měli tři malé děti, které v té době po bytě neustále běhaly," uvedl Colin Steer.

"Vždy jsem to chtěl vykopat a vidět, zda se třeba v podlaze neukrývá džbán plný zlata. No a když jsem odešel koncem minulého roku do důchodu, tak to bylo to první, co mi přišlo na mysl," dodal Steer, který po čtvrtstoletí od prvního "archeologického" pokusu s pomocí kamaráda začal opět kopat do podlahy. Dvojice nakonec objevila asi 10metrovou šachtu, která byla dříve pravděpodobně studnou.

V manželce oporu stále nemá

"Potřeboval bych najít někoho, kdo by mohl studnu datovat. Podle nálezů může být asi ze středověku. Chtěl bych vědět, kdo žil na tomto pozemku před námi. Je skvělé mít kus plymouthské historie přímo v obýváku," dodal Steer.

Steerova manželka však nadšení svého muže pro vykopávky uvnitř jejich domu stále nesdílí. "Nesnáším tu studnu. Chápu, že je to asi unikát, ale doufám, že až budeme chtít dům prodat, nezkomplikuje nám prodej," dodala zcela nezúčastněně Steerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám