Hlavní obsah

Chovatelé holubů řeší záhadu, ptáci jim mizí jak v bermudském trojúhelníku

– Thirsk
Novinky, Markéta Klánská

Chovatelé holubů řeší neobvyklý problém, který přirovnávají k záhadě bermudského trojúhelníku. V severovýchodní Anglii v oblasti mezi městy Thirsk, Wetherby a Consett se totiž beze stopy ztrácejí poštovní holubi. Dokonce i experti jsou tímto fenoménem vyvedeni z míry.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatím k poslednímu velkému zmizení došlo minulou sobotu, kdy chovatelé ze Skotského klubu poštovních holubů vyslali z města Thirsk 232 ptáků. Do cíle u skotských hranic jich dorazilo pouhých 13.

Keith Simpson z federace chovatelů holubů uvedl, že dostává hlášení o velkých ztrátách ptáků už od počátku závodní sezóny v dubnu. Mnozí chovatelé přišli dokonce až o polovinu svých holubů. Nejcennější z nich přitom mohli majitele přijít až na desítky tisíc liber (stovky tisíc korun). Někteří se tak rozhodli, že přestanou s vypouštěním svých svěřenců, dokud se nezjistí, proč se jich tolik nevrátilo.

„Když letí kolem Thirsku, Wetherby a Consettu, pokaždé se stane něco podivného, proto tu oblast nazýváme bermudským trojúhelníkem. Už nebudu závodit znovu,“ uvedl pro deník Daily Telegraph skotský chovatel poštovních holubů Austin Lindores.

Příčina je zatím neznámá

Žádné jasné vysvětlení pro tuto "záhadu" zatím neexistuje. Nejvíce lidí se ovšem přiklání k teorii, že ptáci ztrácí kurz, jak se snaží vyhnout letošním abnormálně častým dešťům. Podle jiné teorie je na vině neobvykle vysoká míra sluneční aktivity, která narušila magnetická pole, jimiž se ptáci při návratu domů údajně řídí. Na světlo světa se pak dostaly také dohady, zda ptáky nemohou mást signály z monitorovací stanice nedaleko Harrogate.

Naproti tomu trochu nudně působí vysvětlení, že se do oblasti přesunulo více závodů kvůli nárůstu problémů s dravci, kteří poštovní holuby v jiných regionech ohrožují. To má pak za následek, že jsou závodní ptáci v celé oblasti vypouštěni v menších časových intervalech a jejich různé skupiny se tak mohou navzájem vyvádět z trasy.

„Je to nejhorší rok, který místní chovatelé závodící už 60 let pamatují,“ uvedl Stuart Fawcett z Darlingtonu, který se poštovním holubům věnuje 30 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám