Hlavní obsah

Dobrodruzi hledají v Africe přeživšího dinosaura, bájného Mokele-mbembe

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazzaville

Bájné skotské monstrum z jezera Loch Ness má možná v africké Republice Kongo bratříčka. Skupina dobrodruhů dorazila už minulé úterý do konžského hlavního města Brazzaville. Vybaveni množstvím střeliva pro své bezpečí v jinak značně nebezpečné zemi, vyrazili vstříc džungli, aby zjistili, zda je něco pravdy na příbězích o místní příšeře Mokele-mbembe. Právě v hlubokých řekách tamějších pralesů má příšera žít.

BEZ KOMENTÁŘE: Tyto záběry pořídila v roce 1992 japonská expediceVideo: Tokyo Broadcasting Systems Inc.

 
Článek

"Bylo by opravdu nesmyslné cestovat tam, kam všichni tři vyrážíme, bez střelných zbraní. V džungli plánujeme strávit tři měsíce, po které budeme bájnou stvůru a další nové živočišné druhy hledat. Na delší dobu ani nezvládneme unést zásoby," uvedl mluvčí trojice dobrodruhů Joe Marrero (28).

Expedice se účastní ještě další dva mladíci - Sam Newton (22) a velitel expedice Stephen McCullah (21), který je zaníceným biologem. Všichni tři pocházejí ze Spojených států.

Podle vládních údajů zůstává celých 80 procent rozlohy Konžské republiky ještě zcela nezmapováno.

Ještěr vypadá jako sauropodní dinosaurus

Mokele-mbembe je tvor, který se podle tradice vyskytuje v řekách střední Afriky, zejména v Konžské republice a sousední Demokratické republice Kongo. Jeho jméno v ngalštině znamená "ten, jenž zastaví proud řeky". Podle svědectví místních obyvatel má tajemné zvíře, podle všeho ještěr, šedohnědou barvu a jeho malá hlava spočívá na dlouhém krku. Experti se domnívají, že by mohlo vypadat jako sauropod, tedy velký býložravý dinosaurus z období druhohor.

Různé expedice se snaží prokázat existenci Mokele-mbembe již od poloviny 18. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám