Hlavní obsah

Ženy, práce, alkohol...

Novinky, stk, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, že je ČR na špičce mezi evropskými zeměmi ve spotřebě alkoholu, je celkem známý fakt. Mnohem méně je ale známo, že se u nás stále zvyšuje počet lidí na alkoholu závislých. A nezanedbatelné procento z nich jsou ženy. Podle průzkumu agentury Median z roku 2006 nepřiměřeně konzumuje alkohol asi třetina českých mužů a 14 procent žen. Mimo osobních problémů jsou u nich nejčastěji uváděným důvodem stresy ze zaměstnání.

Článek

Před dvaceti lety u nás připadala na deset alkoholiků jedna žena, v současné době má u nás svůj ženský ekvivalent každý druhý alkoholik, což je velmi varující číslo.

Výzkumy ukazují, že velkou roli v počátcích ženského alkoholismu hraje zřejmě přílišný tlak okolí.  Může to být například pocit, že neuspěly jako matka nebo manželka. Spouštěcím mechanismem ovšem může být i stres ze zaměstnání, zvláště pokud žena zastává nějakou vyšší funkci. Žena zastávající manažerský post může mít (mnohdy oprávněně) pocit, že musí pracovat mnohem usilovněji, než by se na jejím místě očekávalo od muže. Své deprese pak utápí v alkoholickém opojení.

Zažitá představa, že žena alkoholička sedí doma a potajmu upíjí z láhve alkoholu, už dávno neplatí. Popíjení drinků se totiž postupně stává čím dál větší součástí našeho života, společenskou záležitostí, prvkem lifestylu. Pohled na ženu, sedící v baru nad skleničkou alkoholu, už nikoho neudivuje, natož aby pohoršoval.

Rozdíly mezi pohlavími

Problém je i v tom, že ženy propadají závislosti dříve než muži. I v případě, že žena vypije stejné množství alkoholu jako muž, koncentrace alkoholu je v její krvi vyšší.

Velkou část mezi alkoholičkami zaujímají ženy svobodné nebo rozvedené. Značná část je jich středoškolsky a vysokoškolsky vzdělaných, zatímco u mužů je tomu naopak. Mezi nimi se většina alkoholiků rekrutuje z lidí se základním vzděláním. Alkolismus se nevyhýbá ani celebritám - vzpomeňme nedávné excesy mladých a úspěšných  Britney Spears a Lindsay Lohan.

Obdobně se liší i způsoby pití mezi oběma pohlavími. U mužů má alkoholismus společenštější charakter, protože chodí popíjet především do hospod a barů do společnosti ostatních mužů. Alkoholičky naopak ke konzumaci společnost nepotřebují, a ačkoli se s pitím postupně přesouvají ze svých domovů na veřejnost, nedělá jim podle odborníků problém posedět nad skleničkou i osamoceně. Jejich popíjení  navíc často probíhá ve vlnách závislých na aktuálních okolnostech.

Reklama

Výběr článků

Načítám