Hlavní obsah

Zastoupení žen ve výzkumu je v EU stále nedostatečné

Novinky, kil

Ačkoliv se v Evropě procento žen ve výzkumu zvyšuje, nedostatečné zastoupení žen věnujících se vědecké kariéře či oborům nadále přetrvává. Vyplývá to z posledního čísla publikace She Figures, kterou zveřejnila Evropská komise.

Foto: Profimedia.cz

Ženy tvoří pouze 33 % evropských výzkumníků.

Článek

Ženy tvoří pouze 33 % evropských výzkumníků, 20 % profesorů na plný úvazek a 15,5 % vedoucích pracovníků v institucích vysokoškolského vzdělávání.

Plýtvání talentem

Evropská komisařka pro výzkum, inovace a vědu Máire Geoghegan-Quinnová k tomu uvedla: „I přes určitý pokrok v posledních letech zůstávají ženy ve vědě menšinou a v dosažení vedoucích postů jim brání tzv. skleněný strop. Je to závažná nespravedlnost a skandální plýtvání talentem. Komise se zasazuje o rovnost žen a mužů v našich výzkumných programech a pracuje na změně hluboce zakořeněných institucionálních zvyklostí.“

Podle zveřejněné zprávy tvoří ženy 40 % všech výzkumníků v odvětví vyššího vzdělávání, 40 % ve státním sektoru a 19 % v podnikatelské sféře. Přestože se počet žen ve všech odvětvích zvyšoval rychleji než počet mužů, ženy ve výzkumu mají nadále problém dosáhnout postů s rozhodovacími pravomocemi. Ve vědeckých a správních radách v rámci EU připadá v průměru pouze jedna žena na dva muže.

Ženy tvoří jen pětinu šéfů výzkumu

Co se týká posunu na kariérním žebříčku v akademické sféře, ženy tvořily 44 % výzkumníků s doktorským titulem na nejnižším stupni akademické kariéry a pouze 20 % výzkumníků na nejvyšším stupni akademické kariéry. Nedostatečné zastoupení žen se ještě zřetelněji ukazuje v oblastech, jako jsou věda a technické obory.

Komise proto požádala členské státy, aby odstranily překážky v náboru, udržení a kariérním postupu pracovnic ve výzkumu a bude se též zabývat nerovným postavením žen a mužů ve vedoucích pozicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám