Hlavní obsah

Zaměstnanců s benefity ubývá

Právo, kil

Podle internetového průzkumu mezd a benefitů Platy.cz mezi třiasedmdesáti tisíci respondenty vzrostl v roce 2012 v České republice podíl lidí, kteří nemají v práci nárok na žádný benefit, meziročně o 1 procentní bod na 24 %.

Foto: Profimedia.cz

V meziročním srovnání došlo k největšímu nárůstu v podílu zaměstnanců, kteří dostávají stravenky.

Článek

Průzkum rovněž potvrdil regionální rozdíly v nefinančních benefitech. Zatímco v Praze nemá žádný benefit jen 19 % a v Brně 22 % respondentů, v Ústeckém nebo Libereckém kraji je to již 29 % a v Karlovarském kraji 34 % zaměstnanců.

Šance rostou s pozicí

,,Přestože podíl lidí s nefinančními benefity klesl, stále platí, že čím lepší pozice, tím více lidí v dané skupině má alespoň jeden benefit. Ve skupině pomocných zaměstnanců uvedlo 42 % dotázaných, že nedostává žádný benefit. Naopak mezi top manažery nečerpá žádný benefit jen7 %,“ říká Kateřina Jaroňová ze společnosti Profesia CZ, která on-line průzkum mezd a benefitů Platy.cz provádí.

Největší meziroční změnu pocítili administrativní zaměstnanci. Jestliže v roce 2011 nedostalo žádný benefit 22 % zaměstnanců, loni již „ostrouhalo“ 25 %. Své přilepšení si naproti tomu udrželi kvalifikovaní techničtí zaměstnanci, z nichž pouze 16 % neobdrželo žádný benefit.

Nejčastější odměnou jsou stravenky

Žebříček pěti nejběžnějších nefinančních benefitů otevírají stravenky, na které má nárok 45 % lidí. Následují odměny, jako je pružná pracovní doba (26 %), dovolená navíc (24 %), penzijní připojištění (23 %) a mobilní telefon i k soukromým účelům (23 %).

V meziročním srovnání došlo k největšímu nárůstu (o 4 procentní body) v podílu zaměstnanců, kteří dostávají stravenky.

Vzdělávání se omezuje

Naopak největší pokles (o 2 procentní body) byl zaznamenán u vzdělávání. Tento benefit je poskytován čím dál tím méně, přestože ještě v roce 2008 jej čerpalo 33 % zaměstnanců, tedy o 15 % více než letos. Příčinou může být razantní omezení rozpočtů na lidské zdroje během krize, kdy se mezi prvními krátily náklady na vzdělávání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám