Hlavní obsah

Zájem firem o stážisty v létě roste

Novinky, kil

Šanci získat pracovní zkušenosti ve svém oboru a zároveň si o letních prázdninách přivydělat má ještě více studentů. Firmy zapojené v projektu Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání 2 totiž na tradiční období dovolených nabízejí až dvakrát více pozic oproti předchozím měsícům.

Foto: Profimedia.cz

Stážisté projevují zájem o opakovanou účast na stáži.

Článek

Rostoucí zájem jak ze strany zaměstnavatelů, tak ze strany stážistů dokládá velký úspěch projektu, jenž má za úkol představit české veřejnosti účinnou metodu boje proti nezaměstnanosti mladých.

Zájem se několikanásobně zvýšil

Stáže jsou v rámci projektu zahajovány vždy k 1. a 15. dni v měsíci, přičemž firmy nabízely doposud ke každému z termínů průměrně 179 stáží. O první červencový termín je však mezi zaměstnavateli zájem výrazně vyšší. Již nyní nabídli k 1. červenci okolo 500 stáží. Pokud se podobný nárůst promítne i do dalších letních termínů, bude se jednat o poslední možnost realizace stáží v rámci tohoto projektu, neboť kapacity budou zcela naplněny. Realizační tým proto již nyní připravuje další aktivity na podporu systému vzdělávání pomocí stáží.

Získají zkušenosti i peníze

Realizace stáží je zaměřena na poskytování stáží studentům posledních ročníků středních, vyšších odborných a vysokých škol v prostředí firem. Kromě praktických zkušeností a kontaktů pro budoucí uplatnění absolventů na trhu práce přináší stážistům i finanční odměnu za každou odpracovanou hodinu. V rámci projektu proběhlo doposud 1 235 stáží a dalších 721 stáží je aktuálně v realizaci. Studenti si mohou vybírat z více než 130 pracovních pozic napříč obory, přičemž nejvíce stáží se uskutečnilo v ekonomických oborech (50,97 %), IT (11,04 %), dále v oblasti marketingu a reklamy (9,61 %) a také pohostinství, gastronomie a cestovního ruchu (7,72 %).

Nejvíce stáží na Moravě

Největší podíl na zrealizovaných stážích napříč ČR tvoří kraje Jihomoravský (27,86 %) a Moravskoslezský (24,49 %) a také Hlavní město Praha (16,31 %). Do projektu se zaregistrovalo více než 5 000 firem a 15 000 studentů. „Těší nás, že firmy nabízejí stáže opakovaně a také stážisté projevují zájem o opakovanou účast na stáži,“ komentuje zpětnou vazbu k projektu jeho koordinátorka Mgr. Martina Vlasáková a dodává: „Podařilo se nám tedy nastavit systém stáží, který je oblíben oběma stranami.“ Na konci projektu by se měl počet zrealizovaných stáží přiblížit k téměř 3 000.

Projekt Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání 2 realizuje Fond dalšího vzdělávání, příspěvková organizace Ministerstva práce a sociálních věcí. Je spolufinancován z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR, jeho rozpočet činí přes 220 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám