Hlavní obsah

Za chybné výpovědi musí Pardubice bývalým zaměstnancům zaplatit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE

Pardubický magistrát bude muset zaplatit dvěma bývalým zaměstnancům náhradu mzdy za neoprávněnou výpověď, kterou dostali před několika lety. Soud, na který se obrátili, uznal, že radnice nepostupovala podle práva, řekl tajemník magistrátu Martin Růžička.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Pardubice, ilustrační foto

Článek

Zatím není rozhodnuto, kolik budou město chybné výpovědi stát. Už v zimě se však Pardubice v obdobném sporu dohodly s dalším z dřívějších pracovníků na mimosoudním vyrovnání 240 000 korun. Propuštění zaměstnanci však požadují několikanásobně vyšší sumu.

Magistrát naposledy neuspěl ve sporu s bývalým vedoucí kanceláře primátora Jaroslavem Koutem, předtím s redaktorem Radničního zpravodaje a městským kronikářem Tomášem Novotným. Oba dostali výpověď před téměř čtyřmi lety, podali žalobu k soudu a uspěli. „V případu pana Kouta odvolací soud zčásti potvrdil rozsudek okresního soudu a rozhodl, že pracovní poměr trvá, zčásti věc vrátil zpět k dalšímu řízení," uvedl Růžička. Obě strany sporu se nyní musí dohodnout na finanční kompenzaci, v opačném případě by částku musel opět určit soud.

Letos v zimě se pardubická radnice dohodla na mimosoudním vyrovnání s bývalým zaměstnancem právníkem Zbyňkem Holcem. Před několika lety byl propuštěn pro nadbytečnost, soud však konstatoval neplatnost výpovědi. Město zaplatilo Holcovi 240 000 korun, on vzal na oplátku zpět své žaloby vedené proti radnici a nebude již další peníze požadovat.

Kompenzace má být přes milión

Kout požaduje po magistrátu více než 1,2 miliónu korun. „Je to vyčíslení náhrady mzdy za více než tři roky plus úroky. To je podle zákoníku práce a existuje na to i stanovisko Nejvyššího soudu," řekl Kout. Ještě čeká, jak soud rozhodne ve věci jeho odvolání z funkce, které považuje rovněž za neplatné. Pokud by uspěl, zvýšil by se jeho požadavek o dalších zhruba 250 000 korun.

Kolik je město Koutovi ochotno zaplatit, Růžička nechce odhadovat, každopádně ale magistrát odmítá přistoupit na jeho požadavky. „Je evidentní, že to nemůže být na maximální bázi nebo třeba poloviny. Kompromis musí zohledňovat i to, že soudní spor trval nikoliv z naší viny. Jinak by pro nás byla lepší cesta soudního sporu," uvedl Růžička.

Soud bude muset stanovit sumu, kterou má město vyplatit vypovězenému zaměstnanci Tomáši Novotnému. S ním se radnici na kompromisním vyrovnání nepodařilo v obdobné při dohodnout.

Neplatné výpovědi byly dány za působení dřívějšího tajemníka města Stanislava Panuše, který už na magistrátu nepůsobí. Radnice neplánuje vyplacené peníze na nikom zpětně vymáhat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám