Hlavní obsah

Výpovědí ve zkušební době přibývá

Právo, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet výpovědí během zkušební doby stoupl meziročně o 17 procent. Nejčastější příčinou bývají neshody v týmu, nízká motivace a přehnaná očekávání obou stran.

Foto: Profimedia.cz

Zrušení pracovního poměru musí být vždy provedeno písemně.

Článek

Zkušební doba by měla být obdobím vzájemného poznání – celkových nároků firmy i skutečných dovedností uchazeče. Jak ale upozorňují personalisté z pracovního portálu džob.cz, mnoha chyb a neférového jednání se během tříměsíčního testování dopouštějí zaměstnanci i zaměstnavatelé.

Nejméně stabilním oborem z hlediska výpovědí ve zkušební době je prodej finančních služeb
Weronika Kondziolková džob.cz

Zapadnout do týmu není vždy snadné

Jen málo zaměstnavatelů vnímá nového pracovníka jako dlouhodobou jistotu, aniž by se hlouběji seznámili s jeho schopnostmi a fungováním v zavedeném týmu.

„Alkohol a drogy na pracovišti, to je jistota okamžitého ukončení spolupráce. Velmi vadí také nedochvilnost, zapomnětlivost nebo zjevná neochota hned v počátcích zaměstnání. Důvodem výpovědi však může být i projevená nesympatie v kolektivu, která narušuje společné pracovní úsilí,“ vyjmenovala Weronika Kondziolková z pracovního portálu džob.cz. časté příčiny odchodu zaměstnanců ve zkušební době.

Zrušení musí být písemné

„Zkušební doba slouží především ke snadnému skončení pracovního poměru, což znamená, že zaměstnanec i zaměstnavatel mohou zrušit pracovní poměr z jakéhokoli důvodu nebo i bez uvedení důvodu. Zrušení pracovního poměru musí být provedeno písemně,“ zdůrazňuje Pavel Fráňa z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři.

Rizika zkušební doby

Mnozí zaměstnanci, aby přesvědčili o svých schopnostech, volí taktiku nadprůměrné aktivity a přesčasů, která je však dlouhodobě neudržitelná.

„Často, obzvlášť u dělnických pozic, se setkáváme s pracovníky, kteří po skončení zkušební doby v pracovním výkonu poleví a ztrácejí motivaci. Pokud jde o administrativní či manažerské pozice, stává se, že navýšení mzdy a s ní i zodpovědnosti a úkolů s koncem zkušební doby některé zaměstnance zaskočí a najednou nevědí, jak se situací naložit,“ uvedla Kondziolková.

Zkušební doba by neměla nijak zasahovat do práv a povinností zaměstnance ani zaměstnavatele, neměla by mít vliv na výkonnostní požadavky, chování pracovníka na pracovišti ani na zaměstnanecké výhody a benefity. Dohoda o ní musí být uzavřena písemně na délku maximálně tří a v případě vedoucích pracovníků šesti měsíců a kromě vynucené pracovní neschopnosti ji nelze prodlužovat.

Někdy zkušební doba nestačí

Pokud zaměstnanci vyprší zkušební doba a naváže s firmou pracovní poměr na základě pracovní smlouvy, jeho ukončení je podmíněno minimálně dvouměsíční výpovědní lhůtou nebo vzájemnou dohodou se zaměstnavatelem.

„Bohužel se stává, že teprve po podepsání dlouhodobé pracovní smlouvy vycházejí na povrch skutečnosti, které dosud nebyly známy. Může to být nákup pracovního oblečení na náklady pracovníka, přehnané přesčasy nebo podepisování různých podkladů pro potřeby firmy ve formě půjček. Mnoho zaměstnanců je tak nadšených ze získání práce, že podepíší například prázdné směnky. S tím se následně dá jen málokdy něco dělat,“ varovala Kondziolková.

Jako nejméně stabilní obor z hlediska výpovědí ve zkušební době vidí Kondziolková prodej finančních služeb. „Existují případy, kdy jsou zájemci nuceni ke koupi finančních produktů před jejich prodejem klientům. Po dobu školení, které trvá až tři měsíce, nepobírají žádnou mzdu, a naopak jejich zaučování v terénu vydělává manažerům. Je tedy třeba najít si kvalitní společnost, která jedná férově,“ zdůrazňuje Weronika Kondziolková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám