Hlavní obsah

Většina Čechů se bojí dopadů krize na rodinný rozpočet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 90 procent Čechů se obává dopadů současné ekonomické situace na hospodaření své domácnosti. Více než pětina lidí má strach, že nezvládne v budoucnu splácet půjčky a stejný počet lidí má obavy ze ztráty zaměstnání.

Foto: Profimedia.cz

Češi sledují současné problémy předlužené eurozóny s obavami.

Článek

Uvedené údaje vyplývají z průzkumu společnosti AWD ČR.

Češi si nepotrpí na iluze

"Není překvapením, že Češi sledují současné problémy předlužené eurozóny s obavami. Jsme racionálně založený národ, takže je logické, že nežijeme v iluzi, že se nás situace na těchto trzích netýká," komentoval výsledky průzkumu výkonný ředitel AWD ČR Pavel Manhalter.

Z průzkumu také vyplynulo, že menší obavy z poklesu životní úrovně a naopak vyšší očekávání jejího zlepšení mají Češi s příjmy nad 30.000 korun proti lidem s příjmy pod 20.000 korun. Pokud se lidé s nadprůměrnými příjmy něčeho obávají, pak v porovnání s ostatními spíše snížení mzdy nebo neschopnosti spořit a investovat tak jako doposud.

Lépe situovaní vidí v krizi příležitost

Ve skupině respondentů s příjmy nad 30.000 korun vnímá ekonomickou krizi jako příležitost téměř pětina z nich.

"Teprve ekonomické problémy často odhalí, jak si skutečně stojíme. Platí to stejně tak pro lidi i pro firmy. Krize skutečně může představovat ideální příležitost k expanzi na trhy, které uvolnili naši konkurenti v problémech, nebo k získání kvalitnějšího pracovníka či naopak pracovního místa," dodal Manhalter.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám