Hlavní obsah

Univerzita Palackého pořádá Dětskou univerzitu nově i v letním semestru

Novinky, kil

Zahrát si na polní nemocnici a současně se naučit zásadám první pomoci, pronikat do tajů chemie nebo si zřídit stát podle vlastních pravidel budou moci účastníci Dětské univerzity na Univerzitě Palackého v Olomouci.

Foto: Profimedia.cz

Malí posluchači obdrží na závěrečné slavnostní promoci diplom.

Článek

Vůbec poprvé se akce koná dvakrát během jednoho akademického roku a zapojí se do ní všechny fakulty univerzity.

Zbavit děti obav ze studia

„Cílem je přiblížit dětem vědu a seznámit je s fakultami olomoucké univerzity. Přednášky jsou interaktivní, mají formu hry. Snahou vyučujících je školáky zaujmout a zbavit je obav. To by je v budoucnu mohlo motivovat i k tomu, aby si ke studiu vybraly některý z oborů na Univerzitě Palackého,“ řekla koordinátorka Dětské univerzity Iveta Elišková.

Dětská univerzita seznámí žáky základních škol ve věku od osmi do 12 let s akademickým prostředím. Stejně jako jejich starší kolegové i malí posluchači zahájí studium imatrikulací, obdrží vysokoškolský index a na závěrečné slavnostní promoci diplom.

Nově se zapojí i další fakulty

Dětská univerzita potrvá 12 týdnů. Zatímco v předchozích letech obdobnou akci připravovala přírodovědecká fakulta, od letošního akademického roku se do ní zapojily i další fakulty. Děti budou moci nahlédnout například i do Pevnůstky v olomoucké fakultní nemocnici, kde pro ně vyroste polní nemocnice.

„Chtěli bychom, aby se děti naučily první pomoci. Pomůže nám i armáda, budeme simulovat polní nemocnici MASH. Děti si mohou vzít maskáče, ale obávat se nemusejí ničeho. Nepřítel bude daleko,“ uvedla Eliška Sovová z lékařské fakulty.

Imatrikulace počátkem února

Zájemci by s přihlášením neměli otálet, mohou se hlásit na stránkách www.popup.upol.cz v záložce Dětská univerzita. Slavnostní imatrikulace se uskuteční 6. února. Přednášky se uskuteční vždy ve středu od 15 hod.

Dětská univerzita je součástí celouniverzitního projektu Univerzita Palackého – centrum vědy pro všechny, jehož smyslem je popularizovat a propagovat u veřejnosti vědu a výzkum na UP. V zimním semestru se Dětské univerzity zúčastnilo zhruba 120 dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám