Hlavní obsah

Tátové zatím vítáni nejsou

Právo, kil

S dětmi na „mateřské“ zůstává doma stále více mužů. V zahraničí se jedná o trend, kterému například propadl i britský následník trůnu princ William. Po narození prvorozeného syna využil své občanské právo na dvoutýdenní placenou otcovskou dovolenou.

Foto: Profimedia.cz

K volbě rodičovské vedou muže různé důvody.

Článek

V Německu umožňují zákony novopečeným otcům ještě víc: nejen že se mohou o rodičovskou dovolenou podělit s matkou, ale oba partneři ji mohou čerpat i společně. Zvýšený zájem o rodičovskou dovolenou začínají vykazovat i Češi.

„I když podíl tatínků mezi rodiči na rodičovské dovolené dlouhodobě stoupá, stále jsou spíše raritou. V roce 2013 čerpalo rodičovský příspěvek 5200 mužů, což je 1,8 procenta z celkového počtu příjemců,“ potvrdila nový trend ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Mají je za exoty

Otcové to nemají jednoduché ani v době, kdy se po rodičovské začínají rozhlížet po novém zaměstnání. Své o tom ví i jeden z tatínků Vojtěch Dušák. „Na několika pohovorech jsem si připadal jako exot, kterého si pozvali, aby se podívali, jak takový tatínek na rodičovské vlastně vypadá,“ přiznal.

Návrhy na legislativní změny v posledních letech obsahovaly různá opatření – od týdenní státem placené otcovské dovolené přes zaměstnavatelem placený den volna po narození potomka až k povinnému střídání obou rodičů během rodičovské dovolené. V současnosti mají otcové možnost čerpat rodičovskou dovolenou namísto matky.

K volbě rodičovské vedou muže různé důvody. Někdy je to kvůli financím, když má partnerka lépe placenou práci. Jindy zase muži hledají životní změnu a pauza v profesní kariéře jim přijde vhod. Část otců má již před narozením potomka práci s volným režimem (nejčastěji pracují z domova) a přechod na rodičovskou a následně zpět do práce je pro ně snazší.

Zaměstnavatelé trend moc nepodporují

Podle průzkumu organizace Liga otevřených mužů (LOM) však tátové často narážejí u svých zaměstnavatelů.

„Třiaosmdesát procent zaměstnavatelů uvedlo, že podpora aktivního otcovství nepatří do personální strategie jejich společnosti. Sedmasedmdesát procent dotázaných dokonce jasně preferuje, aby se o dítě starala matka. To je alarmující,“ uvedla Linda Pospíšilová el Karibová, manažerka projektu Tátové vítáni.

Firmy mohou podporou jen získat

Přitom nástup mužů na rodičovskou je podle ní pro firmu výhodný. „Prorodinná politika zvyšuje loajalitu, spokojenost a angažovanost zaměstnanců. V neposlední řadě buduje společnosti dobrou image. To vše se odráží na celkovém zisku,“ dodala manažerka.

Na pomoc aktivním otcům vznikají projekty podporované Evropským sociálním fondem prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Kupříkladu projekty Tátové vítáni a Táta na plný úvazek mají za cíl vyjednat u zaměstnavatelů příhodnější podmínky a poskytnout mužům cenné rady při péči o dítě. Více informací k návratu do zaměstnání po rodičovské dovolené najdete na www.vetsisance.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám