Hlavní obsah

Studie: Bezdětné ženy mají častěji než matky smlouvy na dobu neurčitou

Podíl žen s pracovními smlouvami uzavřenými na dobu neurčitou s počtem dětí výrazně klesá. Zatímco z bezdětných žen mezi 20 až 35 lety věku ji má podepsanou 92 procent, u žen se dvěma a více dětmi je to 74 procent. Naproti tomu s počtem dětí znatelně roste podíl žen s pracovní smlouvou na dobu určitou, a to z osmi procent u žen bez dětí až na 26 procent u matek dvou a více dětí. Vyplývá to ze studie Rodina a zaměstnání s ohledem na rodinný cyklus nedávno vydané Výzkumným ústavem práce a sociálních věcí.

Článek

"Ženy tak v důsledku větších absencí z důvodu péče o děti mohou být vnímány jako rizikovější pracovní síla pro zaměstnavatele, což může vést k častějšímu uzavírání méně výhodných smluv na dobu určitou," uvádějí autoři studie. Naopak u mužů tento vliv autoři studie nezaznamenali a podíl zůstává stejný.

U rodičů dospělých dětí začíná hrát roli spíš jejich vlastní věk

U rodičů již dospělých dětí lze vysledovat rozdíly spíše podle věku než pohlaví. Lidé starší 53 let mají dvakrát častěji uzavřenou smlouvu na dobu určitou než rodiče ve věku 45 až 53 let, 18 procent oproti devíti procentům. Naopak mají méně často uzavřeny smlouvy na dobu neurčitou, 78 procent k 88 procentům. Příležitostné práce bez pracovní smlouvy mírně převažují u mladých bezdětných jedinců v porovnání s ostatními respondenty a vykonávání veřejně prospěšných prací využívají přibližně jen dvě až čtyři procenta osob všech generací.

Pevná pracovní doba je stále častější než flexibilní

Nejčastějším uspořádáním pracovní doby mužů i žen je podle studie pevná pracovní doba. Svobodní a bezdětní lidé v tomto režimu pracují téměř ze dvou třetin, v rodinách s dětmi je pevná pracovní doba častější spíše u žen než u mužů, kteří častěji mají pružnou pracovní dobu. Za tímto trendem u mužů se ovšem podle autorů studie může skrývat větší množství přesčasové práce. "Pružná pracovní doba se přitom podle výzkumů řadí k velmi žádaným úpravám pracovní doby za účelem harmonizace pracovního a rodinného života, a to především ženami," uvádí studie.

Například u pracujících žen s dětmi do šesti let věku, které mají pevnou pracovní dobu, by ji 40 procent nejraději vyměnilo za flexibilní. Další desetina žen v současnosti pracujících v pevně dané době by uvítala možnost pracovat z domova. Současná pevná pracovní doba vyhovuje pouze 40 procentům žen. Oproti tomu z těch, které mají pružnou pracovní dobu, jsou spokojeny tři čtvrtiny. I zde by jich však velká část upřednostnila práci z domova.

Třetina matek by uvítala zkrácený úvazek

Téměř třetina matek malých dětí zaměstnaných na plný úvazek by navíc uvítala spíše zkrácený úvazek. Naopak z žen zaměstnaných na částečný úvazek by chtělo plný jen 17 procent. "O nedostatečné nabídce částečných úvazků a naopak poměrně vysoké poptávce vypovídá 35procentní podíl žen, které by v ideálním případě rády využily jakékoliv formy zkráceného úvazku," stojí ve studii.

Studie ve svých tvrzeních vychází ze série empirických šetření rodinných typů - svobodní jedinci, mladá rodina, úplná rodina se školními dětmi, manželská rodina po odchodu dětí, neúplná rodina se závislými dětmi a rodiče dětí ve věku do šesti let. V každém šetření byly zkoumány názory 500 respondentů, u rodičů dětí do šesti let tvoří výběrový soubor 800 osob, tj. 400 matek a 400 otců.

Reklama

Výběr článků

Načítám