Hlavní obsah

Stovky nových nezaměstnaných hledají práci

Právo, Anna Bortlíčková

Stovky nezaměstnaných přibyly první týden nového roku v evidencích úřadů práce v Moravskoslezském kraji. Některé úřady hlásí ještě silnější příliv nových uchazečů o zaměstnání než před rokem.

Foto: Profimedia.cz

V ostravském okrese se během tří dnů přišlo zaevidovat zhruba 970 nezaměstnaných.

Článek

Podle odborníků jsou za tím jednak obvyklé vlivy přelomu prosince a ledna, některé firmy však začínají pociťovat ekonomické problémy a snižovat personální stavy.

Skončily termínované smlouvy

Například v ostravském okrese se od pondělí do středy asi půl třetí odpoledne přišlo zaevidovat zhruba 970 nezaměstnaných, loni to za první tři pracovní dny bylo 807 osob. Jak dále Právu řekla Vladana Piskořová z Úřadu práce (ÚP) v Ostravě, standardním vlivem je, že v závěru roku některým lidem skončily pracovní poměry na dobu určitou.

To, že přijde více lidí, jsme samozřejmě předpokládali.
Vladana Piskořová, Úřad práce Ostrava

„To, že přijde více lidí, jsme samozřejmě předpokládali, protože některé firmy avizovaly propouštění kvůli špatné ekonomické situaci,“ komentovala vlnu uchazečů Piskořová. Už koncem minulého roku Právu řekla, že některých zaměstnavatelů v kraji se začínají dotýkat problémy ekonomiky, a nezaměstnanost tak zřejmě poroste.

Přísnější podmínky pro získání podpory

Jistou roli v meziročním zvýšení počtu nově zaevidovaných uchazečů mohlo sehrát i to, že před rokem se více lidí zaevidovalo už koncem prosince, protože od ledna 2011 začaly platit přísnější podmínky pro vyplácení podpory.

Ve frýdecko-místeckém okrese se od pondělí do středy nově přihlásilo přibližně 720 uchazečů o zaměstnání. „Za první tři pracovní dny letos v celém okrese přišlo zhruba o 130 lidí více než před rokem,“ uvedl ředitel úřadu práce ve Frýdku-Místku Vladimír Patáčik.

Poukázal, že do evidence se přihlásilo hodně uchazečů, kteří předtím pracovali ve stavebnictví a zemědělství či lesnictví, a je tak zřejmé, že nárůst je převážně ovlivněn časovým posunem sezónního vlivu kvůli v prosinci ještě pro sezónní práce poměrně příznivému počasí.

„Zaevidovalo se také více osob samostatně výdělečně činných, ale zase převážně ze stavebnictví,“ doplnil Patáčik.

Krize pokračuje, bude hůř

Na kontaktní pracoviště ÚP v Karviné se podle ředitele Radka Foldyny přišlo v prvních třech dnech zaevidovat kolem 220 uchazečů. „Myslím, že je to srovnatelné s počátkem minulého roku,“ řekl.

Srovnatelný počet nezaměstnaných jako před rokem nově zaevidovali také na kontaktním pracovišti ÚP v Bruntále, řekl jeho ředitel Milan Horna. „Za první tři pracovní dny se přihlásilo více než 300 lidí, je to vysoké číslo,“ uvedl. „Krize pokračuje, počet nezaměstnaných to jen potvrzuje. A mám obavy, že bude ještě hůře,“ dodal.

„Nezaměstnanost se zvyšuje i na Krnovsku, kde bývala nižší než v jiných částech okresu Bruntál,“ potvrdila ředitelka krnovské pobočky Úřadu práce Marie Babničová.

Reklama

Výběr článků

Načítám