Hlavní obsah

Soutěž řeznického dorostu z Čech a Slovenska

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepší studující řezníci a uzenáři z České republiky a ze slovenské Nitry si dali v minulém týdnu dostaveníčko ve Valašském Meziříčí. V tamní Integrované střední škole (ISŠ-COP) porovnávalo své dovednosti v přípravě masa a masných výrobků celkem jedenáct dvoučlenných týmů.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Studentce Lucii Krejčí šlo bourání vepřové kýty od ruky.

Článek

Jeden člen týmu boural maso, druhý připravoval tlačenku, játrový výrobek a zabijačkovou polévku. Podle reakcí porotců se budoucí řezníci a uzenáři za své výkony rozhodně nemuseli stydět.

Řezníci jsou na vymření

„Je vidět, že mladé naděje se něco naučily,“ uznale pokyvoval hlavou mistr odborného výcviku na ISŠ-COP ve Valašském Meziříčí Tomáš Jareš, jenž dohlížel na bourací část soutěže. „Tady ve Valašském Meziříčí se zájem o řeznickou profesi nepatrně zvyšuje, ale celorepublikově jsou řezníci spíše na vymření,“ doplnil Jareš.

Příklady táhnou

Ubývá také typických domácích zabijaček. Právě na ní se do řezničiny zamilovala i Lucie Krejčí z Hranic. „Strýc je řezník, dělala jsem mu společnost na zabijačkách a ta profese mě nadchla,“ svěřila se dvacetiletá studentka třetího ročníku valašskomeziříčské střední školy.

Bourání vepřové kýty jí šlo od ruky, stejně jako ostatním soutěžícím. „Když je v rodině řezník, tak bývá pravidlem, že některý z potomků se vydá na stejnou dráhu. Děti, které k tomu ale nemají vztah, si bohužel raději vyberou jinou školu,“ popsal Jareš.

Lidé chtějí kvalitu, ale nechtějí platit

Mezi porotci, kteří museli ochutnat dohromady 44 výrobků, nechyběl ani majitel řeznictví Robert Váhala. „Tlačenka i játrové výrobky jsou dobré, slabší jsou polévky. Ale jsou to teprve mladí lidé, je vidět snaha a to se mi velmi líbí,“ hodnotil Váhala.

Podobné soutěže podle něj mají velký smysl, protože lidé se chtějí vracet ke kvalitním výrobkům. „Bohužel ale zatím nejsou ochotni za ně zaplatit a stále ještě koukají na slevy. Zákazník si ale musí uvědomit, že za málo peněz kvalitní produkt vyrobit nejde,“ upozornil Váhala.

Poháry za vítězství ve dvoudenní soutěži zůstaly doma. Nejlépe zadané úkoly splnila dvojice Lucie Krejčí a Jaroslav Kotiš z domácí ISŠ-COP Valašské Meziříčí. Druzí skončili studenti z Nitry Juraj Uhrin a Richard Žunkán a třetí žáci brněnské školy Marek Křivánek a Pavel Bernát.

Reklama

Výběr článků

Načítám