Hlavní obsah

Sluneční brýle nebo samozabarvovací čočky?

Novinky, Filip Žilka, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro je tu a konečně vysvitlo slunce v plné síle svých hřejivých, ale i velmi pronikavých paprsků. Snad každý, kdo nosí za těchto dnů dioptrické brýle, stanul před otázkou, jak situaci vyřešit. Jednou z možností je pořídit si brýle s tzv. fototropní brýlovou čočkou, která se s přibývající intenzitou slunečního záření zatmavuje či naopak odbarvuje. Jaké jsou nesporné výhody a jaké jsou nepopiratelné vady této možnosti, si povíme v dnešním článku.

Článek

Jak praví klasik, není hory bez trhlin, pole bez kamení a stromu bez ohybu. A toto platí i pro rozhodování mezi dioptrickými slunečními brýlovými čočkami a samozabarvovací optikou.

Řešení jsou dvě

Jak se často stává, jsou řešení šalamounská a jsou řešení komplikovanější. V době, kdy se slovo "smart" stalo neodmyslitelnou součástí každodenního života, nám připadá nerozumné mít telefon bez přehrávače MP3, diáře, prohlížeče fotek, diktafonu a dalších praktických funkcí. Přesto jsou situace, kdy volíme jiný přístroj na přehrávání hudby jenom kvůli kvalitě zvuku a zapisujeme rukou poznámku do koženého diáře oproti neobratnému klikání do telefonu. Stejně tak by se dala popsat situace v otázce samozabarvovacích brýlových čoček. 

Srovnání kompromisu a účelovosti

Špičkové dioptrické brýlové sluneční čočky se většinou zabývají řešením komplikovaných zrakových situací při řízení automobilu. Takový výrobek umí odstranit rušivé reflexy od povrchu silnice, zkontrastnit vjem červené, zelené a oranžové barvy, vyrýsovat profil, zdůraznit přechody světlo/stín, eliminovat problémy s průjezdem tunelů atd.

Tyto funkce samozřejmě potvrzují přístup k bezpečnosti provozu, což velmi ocení jedinci, kteří tráví značnou část své pracovní doby za volantem. Toto řešení navíc velmi zpříjemňuje způsob trávení volného času. Máme možnost volit sluneční brýlové čočky pro hráče golfu, pro řidiče, pro cyklisty, pro jachtaře a každá situace vytváří trochu jiné požadavky. 

Funkce zabarvování

Fototropní brýlové čočky jsou kompromisem mezi profesionální sluneční korekcí a nezabarvenými brýlemi. Existuje mnoho variant provedení. Prakticky se s touto technologií známou jako transition" dá vyřešit jakákoli dioptrická korekce včetně multifokálů, brýlí na čtení, dálku, sport apod. 

Čočky se mohou zabarvovat do hnědé, do šedé nebo zelené barvy. Doporučuji volit plastové provedení oproti skleněnému. Proces ztmavení trvá asi 30 vteřin a odbarvení je asi dvojnásobné. Maximální hodnoty zabarvení se pohybují kolem 80%, což pro klasické středoevropské podmínky plně stačí. 

Je ale nutné si uvědomit, že například v automobilu je jiná světelná situace než venku a zabarvení čoček tedy zůstane jen zbožným přáním. Rychlost odbarvení někdy prostě nerespektuje vaše potřeby. Vážná situace nastává také v šeru, kdy jsou fototropní čočky sice v klidové poloze, ale zbytkové zabarvení znepříjemňuje kvalitu vidění zcela prokazatelně. 

Volba

Nepopírám finanční výhodu produktu samozabarvovacích čoček, ani jeho šalamounský přístup. Nechám ale na vás, jestli se rozhodnete jít cestou cílené účelovosti nebo zvolíte cestu vychytralých kompromisů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám