Hlavní obsah

Školy přibližují dětem krásu řemesla

Právo, Pavel Karban

Práci hutníka, elektrikáře, instalatéra a zámečníka si v rámci Řemeslných her v uplynulých dnech vyzkoušely děti z dvaadvaceti základních škol Třinecka a Jablunkovska. Dvoudenní akci, která si kladla za cíl propagovat a popularizovat technické obory, uspořádala Střední odborná škola Třineckých železáren (SOŠ).

Foto: Pavel Karban, Právo

Žáci základních škol si v rámci soutěže zkusili plnění ingotu roztaveným kovem. V nehořlavém kabátu a s ochranným štítem i rukavicemi se snažili pomocí nalévací lžíce naplnit model ingotu barevnými plastovými míčky.

Článek

Zatímco středa patřila na hrách žákům ZŠ, následující den  byl určen studentům osmnácti středních odborných škol z Česka, Polska, Slovenska, Německa, Rakouska, Maďarska a letos poprvé i Ukrajiny.

Žáci absolvovali teorii i praxi

„Mezinárodní Řemeslné hry pořádáme čtvrtým rokem, letos v rámci Roku průmyslu a technického vzdělávání,“ vysvětlil ředitel SOŠ Aleš Adamus a pokračoval: „Po oba dny je stejný princip. Žáci i studenti absolvují teoretickou a praktickou část. Žáci ZŠ mají úlohy jednodušší, zato na studenty středních škol už čekají úkoly těžší.“

Pomáhají vzbudit zájem dětí o techniku

Podle Adamuse přispívají i Řemeslné hry k tomu, že škola zaznamenává v posledních letech o technické obory ze strany dětí zájem. „Uchazečů o ně máme stále víc, umístit absolventy do praxe nemáme problém,“ potvrdil s tím, že za to vděčí škola Třineckým železárnám, s kterými škola intenzivně spolupracuje na teoretické i praktické výuce. Huť navíc valnou většinu absolventů po studiu také zaměstná.

Kopřivničtí představili čtrnáct řemesel

Jestliže v Třinci propagovali čtyři technické obory, v Kopřivnici na akci Řemeslo má zlaté dno, se jich představilo hned čtrnáct. Přehlídka byla určena zvláště žákům osmých tříd ZŠ.

„Snažíme se tak vzbudit zájem žáků hlavně o technické profese. Pokud se mladí lidé rozhodnou takový obor vystudovat, mají velké šance na získání práce. Zájem firem o kvalifikované technicky vzdělané pracovníky je velký, a hlavně trvalý,“ je přesvědčen ředitel Kontaktního pracoviště ÚP ČR v Novém Jičíně Zdislav Zima.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám