Hlavní obsah

Ředitel firmy musí být tvrdý, říká americká studie

CHICAGO

Co dělá dobrého výkonného ředitele společnosti neboli CEO? Je lepší být ctižádostivý a vytrvalý, nebo jemný týmový hráč? Podle nedávné studie z University of Chicago Graduate School of Business je odpověď jasná: tvrdší CEO dosahuje lepších výsledků.

Článek

Ve studii „Které vlastnosti a schopnosti CEO jsou důležité?“ zkoumá profesor podnikání a financí Steven Kaplan spolu s dalšími spoluautory důkazy čerpané ze vzorku více než 300 amerických kandidátů na pozice CEO v soukromých akciových firmách.

U každého kandidáta vyhodnotili více než 40 vlastností a schopností, které se vztahovaly k intelektuálním, motivačním, mezilidským, technickým a funkčním faktorům. Zde jsou výsledky:

Vítězí tvrdé dovednosti

Rychlí, agresivní a vytrvali kandidáti na pozice CEO byli přijati s větší pravděpodobností, než jejich pozorně naslouchající, kritice otevření, týmoví protějšci. Autoři vyvozují, že měkké dovednosti mohou být při přijímání zaměstnanců přeceňovány.

Všeobecný talent je důležitější než určité dovednosti

Studie ukázala, že CEO s vysokou mírou všeobecného talentu nebo schopností byli přijati s větší pravděpodobností, než ti s vysokým ohodnocením specifických dovedností.

Žádná výhoda pro stávající zaměstnance

Studie prokázala, že firmy raději přijímaly stávající zaměstnance za předpokladu, že se jejich talent nezměnil; když byli přijati stávající zaměstnanci, ukázalo se, že jsou méně talentovaní než noví lidé zvenčí. Stávající zaměstnanci nedosahovali větších úspěchů, což napovídá, že jejich dovednosti byly přeceňovány.

Konzultačním firmám a správním radám Kaplan doporučuje: „Když najdete velmi nadaného člověka zvenčí, měli byste mu dát přednost před méně nadaným stávajícím zaměstnancem.“

Autoři získali data o více než 300 kandidátech na pozice CEO od ghSMART, americké konzultační firmy, která v letech 2000 - 2006 provedla řadu čtyřhodinových strukturovaných interview s uchazeči soukromých akciových firem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám