Hlavní obsah

Prosperující firmy nabízejí auto a více podporují sport

Automobil patří mezi zaměstnanecké benefity, jejichž nabídku silně ovlivňuje kondice firmy. Společnosti se zlepšující se ekonomickou situací jej svým zaměstnancům poskytují v 83 procentech, podniky v horší kondici jen v 63 procentech. Obdobně je tomu s příspěvky na vzdělávání, sport a podporu zdraví, které dostává až o třetinu více zaměstnanců prosperujících firem. Vyplývá to z průzkumu ING Pojišťovny a Svazu průmyslu a dopravy.

Foto: Profimedia.cz

Služební automobil mohou zaměstnanci opět používat i soukromě.

Článek

„Dobrá ekonomická situace znamená menší nároky na řízení nákladů. Například služební automobil, který byl v posledních krizových letech poskytován jen pro pracovní účely, mohou zaměstnanci opět používat i soukromě,” uvedl viceprezident Svazu průmyslu Radek Špicar.

Prosperitu odrážejí výdaje na vzdělání

Největší závislost zaměstnaneckých výhod na ekonomické situaci podniku vykazují příspěvky na vzdělávání a na zdraví (vitamíny, rehabilitace). Zaměstnancům na ně přispívá o 30 procent více firem se zlepšující se ekonomickou situací než podniků, které svou situaci vnímají jako nedobrou. Vzdělávání podporuje 87 procent firem, kterým se daří dobře, ale jen 57 procent podniků v horší kondici. U zdraví je poměr padesát procent ku dvaceti procentům.

Ožil také zájem o příspěvky na další benefit, kterým je sport. Společnosti se zlepšující se ekonomickou situací ho podporují více než 2,5krát častěji. „Oba typy příspěvků navíc podporují trend dlouhodobých investic do zaměstnanců, který má firmě udržet a přilákat kvalitní lidi,” dodal Špicar.

Penzijní připojištění je nadstandard

Zájem o dlouhodobé benefity potvrzuje i situace s příspěvky na penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření. „Zaměstnanci tento benefit vnímají jako nadstandardní ohodnocení a podporu zaměstnavatele ve vytváření finanční rezervy na penzi. Česká legislativa navíc umožňuje tyto příspěvky odečítat od daňového základu,” doplnila ředitelka oddělení benefitů ING Pojišťovny Kateřina Štěrbová. Příspěvek na penzijní připojištění a spoření tak lze v seznamu benefitů nalézt u 73 procent společností, kterým se daří, proti 60 procentům firem se zhoršující se situací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám