Hlavní obsah

Pracovních úrazů v květnu ubylo, „smrťáků“ nikoli

Státní úřad inspekce práce (SÚIP) evidoval v květnu 3088 pracovních úrazů, což je zhruba o desetinu méně než loni ve stejném měsíci, kdy se stalo 3427 úrazů. Čtyři lidé při práci zemřeli, před rokem byly smrtelné úrazy tři. Informovala o tom Ivona Foltisová z kanceláře generálního inspektora SÚIP v Opavě.

Druhou nejčastější příčinou pracovních úrazů v Česku byly v květnu vnější i vnitřní podlahy a povrchy.

Článek

Závažný úraz, kvůli němuž museli být déle než pět dní hospitalizováni, utrpělo letos v květnu při práci 119 lidí. Loni bylo takových úrazů přesně sto. Cizincům se přihodilo 79 pracovních úrazů (loni 85), nezemřel žádný (před rokem jeden). Nejvíce pracovních úrazů se v květnu stalo v Jihomoravském (335), Středočeském (309) a Moravskoslezském kraji (273).

Kluzká půda pod nohama

"Nejčastější příčinu pracovních úrazů představují materiály, předměty, výrobky, součásti strojů a vozidel, úlomky a prach (619 pracovních úrazů)," uvedla Foltisová. Druhou nejčastější příčinou pracovních úrazů v Česku byly v květnu vnější i vnitřní podlahy a povrchy, zemědělská půda, sportoviště a kluzké podlahy.

Pořádek na pracovišti se vyplácí

Úřad upozornil na důležitost udržování pořádku na pracovišti. Varováním může být podle Foltisové případ, který vyšetřovali inspektoři z Oblastního inspektorátu práce pro Ústecký kraj a Liberecký kraj.

"Při výrobě prskavek pracovník zbytky prskavkových složek zametl a vysypal do nádoby umístěné blízko bodové svářečky. Od svářečky pak odlétla do nádoby jiskra a následný plamen, který z ní vyšlehl, popálil pracovnici pracující se svářečkou," popsala Foltisová.

Pokuty za 20 milionů

Inspektoři během května provedli 2950 kontrol u zaměstnavatelů a za porušení předpisů udělili pokuty dohromady za více než 20 milionů korun. Nejvyšší objem pokut se týkal porušení zákona o zaměstnanosti, kam spadá i nelegální zaměstnávání. Pokut bylo 46 a dohromady dosáhly více než 10 milionů korun.

Celkem 210 pokut za více než šest milionů uložili inspektoři za porušení předpisů v oblasti pracovních vztahů a podmínek a 92 pokut za více než 3,5 milionu se týkalo oblasti bezpečnosti práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám