Hlavní obsah

Poradna: Napil jsem se v práci na Silvestra – můžou mě za to vyhodit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K Silvestru už neodmyslitelně patří oslavy konce roku, které bývají většinou spojené s alkoholem. Co když ale takové oslavy začnou už na pracovišti, například před koncem pracovní doby? Může být zaměstnanec potrestán, když si jen připije s kolegy z práce na konec starého roku a začátek nového?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
S kolegy jsme se domluvili, že společně oslavíme konec roku, a že když nemáme nikdo z nás čas po práci, že si připijeme ještě v kanceláři. Jenže se trochu bojím, co když se to dozví náš ředitel – může nám za to dát výpověď? Nebo musíme počkat, až nám skončí pracovní doba a teprve pak si dát skleničku šampaňského?

Zákaz požívání alkoholu na pracovišti

Podle zákona zaměstnanec alkohol v pracovní době požívat nesmí. Tento zákaz se vztahuje nejen na pracoviště zaměstnavatele, ale i mimo něj – např. na pracovních cestách. Zaměstnanec nesmí alkohol v pracovní době nejen požívat, ale ani pod jeho vlivem na pracoviště vůbec vstupovat, a to i mimo pracovní dobu.

Zákaz požívat alkohol na pracovišti se uplatňuje během celého roku. To znamená, že ani Silvestr není výjimkou!

Zkouška na alkohol

Na pokyn oprávněného vedoucího zaměstnance (zpravidla při podezření na požití alkoholu, ale i zcela namátkově) je zaměstnanec povinen podrobit se orientační zkoušce, zda není pod vlivem alkoholu. Tato zkouška se obvykle provádí formou dechové zkoušky nebo odběrem slin.

Zjištění alkoholu

Pokud se prokáže, že zaměstnanec požil alkoholické nápoje na pracovišti nebo pod jejich vlivem na pracoviště vstoupil, jedná se o porušení jeho pracovních povinností. Z toho však ještě nelze dovodit, jestli bude zaměstnavatel moci se zaměstnancem rozvázat pracovní poměr okamžitým zrušením/výpovědí či zda mu bude moci dát jen upozornění na méně závažné porušení povinností.

Případná sankce se určuje podle celé řady okolností, zejména jakou práci zaměstnanec vykonává (například zda nejde o řidiče autobusu, který může výkonem své práce pod vlivem alkoholu ohrozit život a zdraví lidí), kolik alkoholu požil a v jaké době jej požil. Přihlíží se také k osobě zaměstnance, dosavadnímu plnění jeho pracovních úkolů a k dalším okolnostem.

Shrnutí

Vzhledem k tomu, že i na Silvestra platí zákaz požívání alkoholu na pracovišti (a během pracovní doby i mimo něj), přípitek šampaňským bude považován za porušení tohoto zákazu - a to i když konec roku oslavíte na pracovišti až po skončení vaší pracovní doby.

Z tohoto důvodu vám rozhodně doporučuji, abyste svůj přípitek uskutečnili po pracovní době a mimo pracoviště. Přípitkem na pracovišti by vám mohly vzniknout zbytečné problémy, kterými rozhodně nový rok 2014 nikdo začít nechce.

Odpovídal David Borovec z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám