Hlavní obsah

Poradna: Můžu jít na pracovnělékařskou prohlídku ke svému praktikovi?

Nová právní úprava zdravotních služeb účinná od dubna letošního roku přinesla změny v oblasti pracovnělékařských prohlídek zaměstnanců. V této souvislosti se v médiích objevily zprávy o tom, že zaměstnanci budou moci tyto prohlídky absolvovat u svých praktických lékařů. Platí to ale ve všech případech?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Pracuji jako asistent v kanceláři a mám jít příští měsíc na pravidelnou preventivní prohlídku, kterou potřebuji ke své práci. Chci jít ke svému lékaři, jenže zaměstnavatel mi tvrdí, že musím k závodnímu. Může to po mně požadovat, nebo se můžu svobodně rozhodnout, ke komu půjdu.

Pracovnělékařské služby

Zaměstnavatel je povinen svým zaměstnancům zajistit pracovnělékařské služby, které slouží k tomu, aby zaměstnanci nevykonávali práce, které pro ně nejsou ze zdravotního hlediska vhodné a aby nedocházelo k ohrožení a poškozování jejich zdraví.

Zaměstnavatel je povinen svým zaměstnancům zajistit pracovnělékařské služby, které slouží k tomu, aby zaměstnanci nevykonávali práce, které pro ně nejsou ze zdravotního hlediska vhodné a aby nedocházelo k ohrožení a poškozování jejich zdraví.

Důležitou součástí pracovnělékařských služeb jsou pak pracovnělékařské prohlídky, které zaměstnanci absolvují v různých etapách svého pracovního života - vstupní, periodické, mimořádné a výstupní.

Kdo může provádět pracovnělékařské prohlídky

Zaměstnavatel má povinnost zajistit tyto pracovnělékařské prohlídky prostřednictvím svého závodního lékaře (dnes označovaného jako poskytovatele pracovnělékařských služeb), se kterým má uzavřenou písemnou smlouvu.

Zaměstnanci zařazení do 1. kategorie je mohou absolvovat u svého praktického lékaře. Vždy však záleží na rozhodnutí zaměstnavatele, jakého z lékařů určí. Volba zaměstnance zde nehraje žádnou roli. Pokud tedy zaměstnavatel určí, že se zaměstnanec podrobí pracovnělékařské prohlídce u závodního lékaře/poskytovatele, je zaměstnanec povinen tento pokyn uposlechnout a k tomuto lékaři se dostavit - a to i v případě, že by chtěl jít ke svému praktikovi.

Zaměstnanci zařazení ve vyšší kategorii (2. a vyšší) už tyto prohlídky absolvují pouze u závodního lékaře/poskytovatele – zde již alternativa s jejich praktikem možná není.

Shrnutí

Pokud jste zaměstnancem zařazeným do 1. kategorie, nemusel byste výlučně absolvovat periodickou prohlídku u závodního lékaře, s nímž má váš zaměstnavatel uzavřenou písemnou smlouvu. Můžete se této prohlídce podrobit i u svého praktického lékaře, avšak pouze za podmínky, že se na takovém postupu se zaměstnavatelem dohodnete a váš zaměstnavatel vašeho lékaře o prohlídku písemně požádá. Svobodná volba lékaře se v tak tomto případě neuplatňuje.

Odpovídaly  Nataša Randlová a Lucie Neuvirtová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám