Hlavní obsah

Počet zkrácených úvazků roste

Právo, kil

Česká republika patří dlouhodobě k zemím, kde je nedostatek pracovních míst na zkrácený úvazek, a to i přesto, že poptávka po nich dlouhodobě stoupá. Podle studie Evropské komise pracuje v ČR na zkrácený úvazek jen 8,5 % žen a 1,8 % mužů. Přitom unijní průměr je 32 % žen a 8 % mužů.

Foto: Profimedia.cz

Nejčastějším důvodem pro zkrácený úvazek je snaha skloubit pracovní povinnosti s rodičovstvím.

Článek

Dle šetření ABSL, asociace sdružující lídry z oblasti sdílených podnikových služeb, nabízí segment podnikových služeb v tomto ohledu mnohem širší možnosti uplatnění, než je v ČR běžné.

Snaha skloubit práci s rodičovstvím

V průměru totiž zkrácený úvazek využívá 14,5 % pracovníků center sdílené podpory, v některých z nich dokonce podíl dosahuje až 20 %. Nejčastějším důvodem pro zkrácený úvazek je přitom snaha skloubit pracovní povinnosti s rodičovstvím (77 %), studiem (16 %) nebo péčí o nemohoucího rodinného příslušníka (4 %).

Nabízejí flexibilitu

„Segment podnikových služeb se snaží nabídnout svým zaměstnancům flexibilitu. Vedle částečných úvazků umožňuje na vybraných pracovních pozicím i částečnou práci z domova – home office. Některá centra umožňují částečný home office dokonce i více než polovině zaměstnanců,“ uvedl Ota Kulhánek, prezident ABSL, a dodal: „Věkový průměr pracovníků center sdílené podpory je 29 let, což je doba, kdy lidé často zakládají rodiny nebo dokončují studia, proto pro ně zkrácený úvazek představuje atraktivní možnost, jak osobní aktivity skloubit s kvalifikovaným a dobře placeným zaměstnáním.“

V současnosti působí v ČR přes 150 center sdílených podnikových služeb (SSC), která představují významný zdroj zaměstnanosti, a to nejen v Praze, ale i v regionech. Dle průzkumů personální agentury Grafton Recruitment patří mezi nejžádanější benefity právě možnost práce z domova.

Zájem mají hlavně mladí

„Flexibilita je vyžadována především generacemi X a Y, z nichž se rekrutuje valná většina zaměstnanců SSC. Zavádění moderních technologií, jako jsou například vzdálené přístupy do informačních systémů a sdílených disků či robotická automatizace některých rutinních činností ji umožňuje,“ zdůrazňuje Ota Kulhánek s tím, že home office již není jen doménou programátorů, ale i pracovníků poskytujících právní či účetní služby anebo technickou podporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám