Hlavní obsah

Plzeňský pracovní veletrh očekává rekordní zájem firem o vysokoškoláky

Plzeň

Přes 150 firem z celé ČR bude 21. března hledat studenty a absolventy vysokých škol na 23. ročníku veletrhu pracovních příležitostí při Západočeské univerzitě (ZČU) v Plzni. Na akci se běžně chodí ptát na pracovní pozice přes 4000 lidí z regionu, letos budou firmy poptávat nejvíce zájemců za celou historii konání veletrhu. Informovali o tom mluvčí univerzity Šárka Stará a Jiří Sojka ze Stavovské unie studentů, která akci organizuje.

Foto: Petr Erat, ČTK

Kampus plzeňské ZČU na Borech, kde veletrh práce proběhne.

Článek

„Letošní zájem je obrovský jak ze strany firem, tak ze strany studentů i absolventů, kteří už pár let někde pracovali a chtějí změnit práci,” uvedl Sojka. Ze 150 firem bude více než polovina výrobních a řada nadnárodních.

Plat není to hlavní

Firmy hledají nejvíc vysokoškoláků za 23 let konání veletrhu. Studenti si mohou hodně vybírat, což před osmi deseti lety nebylo. Podle průzkumů pro ně není zásadním parametrem plat.

„Záleží jim hodně na různých benefitech, pracovním prostředí i kariérním růstu a cestování. Pokud je student aktivní a flexibilní, tak si může vybrat velice dobrou práci,” uvedl Sojka.

Firmy hledají odborníky inženýrské nebo počítačové, ale i ekonomy a právníky. „Samozřejmě nejvíc se přetahují o technicky zaměřené studenty všeho druhu, ale hledají i absolventy na pozice, kde není úplně nutná specializace. Potřebují mladého, chápavého člověka, který se chce učit a poznávat nové věci. A firmy si jej dotvoří,” řekl.

„Firmy se snaží zaujmout nabídkou práce, ale také předvádějí, co umí. Studenti mohou řídit elektromobil Tesla, projet se v autonomním automobilu, který sám řídí,” doplnil Sojka.

Práce v Německu

Zvyšuje se také počet bavorských firem, které mají pobočku v regionu, nebo nabízejí pozice v Německu.

„Jezdí k nám i zprostředkovatelské agentury práce z Bavorska. Mohou tu nabrat maximum kontaktů,” poznamenal Sojka. Studenti si mohou také vybrat brigádu, stáže a témata bakalářských a diplomových prací.

Veletrh obsadí čtyři největší budovy v kampusu ZČU na Borech a uskuteční se dosud na největší ploše.

Všichni návštěvníci dostanou 200stránkového průvodce, kde najdou nejen informace o vystavovatelích. Veletrh začne ve středu 21. března v 10:00 a skončí v 16:00. Každých 15 minut bude zdarma jezdit veletržní autobus do kampusu z konečné tramvaje na Borech a zpět.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám