Hlavní obsah

O IT specialisty se firmy perou

Právo, kil

O šikovné specialisty v oboru informačních technologií se v současnosti firmy perou a podle toho vypadají i mzdové nabídky. Dle posledních statistik Informačního systému platových výdělků (ISPV) si odborníci na IT vedou tak dobře, že platově výš se pohybují už jen ředitelé firem nebo piloti.

Foto: Profimedia.cz

Díky rychlému vývoji technologií poptávka firem po specialistech v IT oboru roste.

Článek

Na pracovním trhu je po absolventech IT neutuchající poptávka. „Problém tkví v tom, že většina studentů tohoto oboru nalezne uplatnění již v průběhu studia,“ říká Kristýna Potůčková z personální agentury ProfesKontakt. To dosvědčuje i ředitel Vysoké školy manažerské informatiky, ekonomiky a práva Radek Řechka. „Víme z dlouholeté zkušenosti, že šikovní studenti IT oboru mají stoprocentní zaměstnanost již dlouho před ukončením vysokoškolského studia. Poptávka trhu je skutečně vysoká.“

Často se IT odborníci nenechávají zaměstnat na hlavní pracovní poměr, ale mají kontrakty hned s několika zaměstnavateli, což je pro ně finančně výhodnější. Podle čerstvých statistik ISPV si specialisté na informační technologie a jejich správu vydělají od 247 do 326 korun za hodinu práce.

Dobrá zpráva pro mladé talenty

I přes vyšší platovou třídu se však po vývojářích softwarů, návrhářích databází a specialistech počítačových sítí vždy zapráší. Díky rychlému vývoji technologií a potřebě držet krok s konkurencí totiž roste poptávka firem po specialistech v tomto oboru.

Zároveň ale vyvstává otázka, zda bude v budoucnu poptávka firem po dobrých IT specialistech vůbec uspokojitelná, když již nyní roste v řádu desítek procent každý rok. „Zvyšující se zájem o IT specialisty je nicméně dobrou zprávou právě pro mladé lidi. Pokud mají v tomto směru nadání a dopřejí si patřičné vzdělání, nemusí se v žádném případě bát o dobrý výdělek, natož o práci,“ uzavírá Radek Řechka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám