Hlavní obsah

Nových podnikatelů ubývá

V roce 2015 zahájilo podnikání 54 440 fyzických osob podnikatelů, což je nejméně za posledních deset let. Celkem 50 870 jich ukončilo živnost. Nejvíce jich přibylo v Praze, naopak k největšímu úbytku došlo v Moravskoslezském kraji. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF na základě dat portálu www.informaceofirmach.cz.

Foto: Profimedia.cz

Mnoho mladých lidí začíná samostatně podnikat hned po vyučení nebo po ukončení střední či vysoké školy.

Článek

Nejčastěji začínali podnikat muži ve věku do 35 let, kteří tvořili téměř 45 procent nově vzniklých podnikatelů. Dalších 26 procent podnikatelů připadlo na ženy ve věku 18 až 35 let. Mladí podnikatelé do 35 let věku tedy tvořili více než 70 procent z celkového počtu nově registrovaných fyzických osob.

Začínají podnikat hned po škole

"Mnoho mladých lidí začíná samostatně podnikat hned po vyučení nebo po ukončení střední či vysoké školy. Pro absolventy bez praxe je patrně vlastní podnikání často snazší než hledat první zaměstnání," komentovala čísla analytička portálu Věra Kameníčková.

Za pět let o třetinu méně

Podíl jednotlivých věkových skupin zůstává dlouhodobě stabilní, ovšem výrazně se mění celkové počty nově registrovaných podnikatelů. Zatímco v roce 2010 bylo zaregistrováno téměř 80 000 fyzických osob podnikatelů, v roce 2015 jich vzniklo už pouze 54 000, tedy o třetinu méně.

Stát podnikatelům nepomáhá

"Jde o vůbec nejnižší počet za posledních deset let. Důvodem je především pokles míry nezaměstnanosti, lidé nacházejí novou práci snadněji. Svoji roli však může hrát i přístup státu k drobným podnikatelům, zejména hrozba vyššího zdanění a nižších daňových úlev," uvedla Kameníčková.

Největší přírůstek je na Vysočině

Při porovnání počtu vzniklých a zaniklých fyzických osob podnikatelů je na tom nejlépe kraj Vysočina, ve kterém připadalo na deset zaniklých fyzických osob podnikatelů 16 nově registrovaných. Následují Královéhradecký kraj a Praha, shodně se 13 vzniklými podnikateli na deset zaniklých živnostníků. Na opačném konci je Karlovarský kraj, ve kterém bylo na deset zaniklých fyzických osob podnikatelů registrováno pouze sedm nových, a Moravskoslezský kraj, kde vzniklo osm nových na deset zaniklých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám