Hlavní obsah

Nový projekt má pomoci s obranou proti šikaně v zaměstnání

Novinky,

Šikana na pracovišti, ať už ze strany vedoucího pracovníka, kolegy, či podřízeného, bývá těžko prokazatelná. Pomoci řešit tyto problémy alespoň ve veřejné správě má projekt Důstojné pracoviště ve veřejné správě, který realizuje Fond dalšího vzdělávání ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR, Státním úřadem inspekce práce a Kanceláří veřejného ochránce práv.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Účinná obrana v případě skryté šikany zaměstnance je mnohem komplikovanější než u zjevnějších typů porušování pracovněprávních předpisů – kupříkladu v oblasti bezpečnosti práce.

Cílem projektu je podpořit kompetence nejméně 578 pracovníků z 85 organizací veřejné správy (státní správy a samosprávy) v oblasti jejich ochrany před násilím na pracovišti.

Projekt nabízí vzdělávací aktivity pro personalisty, vedoucí i řadové pracovníky. Všichni totiž mohou být obětí nebo svědkem násilí na vlastním pracovišti, případně mají přímo v popisu práce ochranu svých kolegů zajistit.

Příprava na novelu zákoníku práce

Kurzy na základě specifických metodik proškolí pracovníky resortu práce jako ty, kteří jsou zodpovědní za tvorbu a udržení systému ochrany před násilím na pracovišti a dohledem nad ním. Projekt tím reaguje i na potřeby navrhované novely zákoníku práce.

„Podobný projekt se dosud v ČR nerealizoval, přináší mnoho nového a zároveň všem zapojeným poskytne možnost snadno a nenásilně zavést do své organizace to, co by se do budoucna mělo stát povinností pro všechny,“ řekl k tomu Richard Ščerba, ředitel Fondu dalšího vzdělávání.

Nutnost více se zabývat danou problematikou potvrzuje i Michaela Švejdová z Mobbing Free Institutu, který se snaží zvýšit povědomí o problematice šikany na pracovišti. „Jsem ráda, že se tento projekt podpořil a že budou proškoleni právě pracovníci veřejné správy, kteří se s šikanou ve státní správě a samosprávě podle naší zkušenosti setkávají nejčastěji,“ uvedla.

Do projektu by se mělo dobrovolně zapojit více než 80 organizací z celé republiky, účastnit se jej mohou obce, kraje či orgány státní správy a jejich zaměstnanci. Projekt Důstojné pracoviště ve veřejné správě se realizuje od letošního srpna do července 2020 ve Fondu dalšího vzdělávání, příspěvkové organizaci ministerstva práce. Financuje jej evropský Operační program Zaměstnanost a státní rozpočet ČR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám